Eden Dento keukenmessen: stoer, traditioneel en vlijmscherp
De keukenmessen uit de Eden Dento-serie worden in Japan met de hand gemaakt door traditionele messenmakers. Dus niet in een industriële fabriek, maar in een kleinschalige werkplaats. Deze messen dragen het eeuwenoude vakmanschap van de Japanse messenmakers uit. Kenmerkend zijn het lichte gewicht, de rustieke afwerking van het lemmet en de extreme scherpte. Ben je op zoek naar een scherp Japans keukenmes? Dan is de Eden Dento ideaal.
Eigenschappen van de Eden Dento
Eden Dento staalsoort
De kern van het lemmet is gesmeed uit topkwaliteit Aogami Blue Paper-staal. Dit is een niet-roestvast koolstofstaal dat voor de Dento-serie gehard is tot ongeveer 63 HRC. Mede door de hardheid is deze staalsoort extreem scherp te slijpen. Deze kern is gelamineerd tussen twee lagen zachter roestvast staal ter bescherming. Deze lagen zijn afgewerkt met een ruwe finish, in het Japans Nashiji genoemd.
De handgreep
De handgreep is gemaakt van fraai Amerikaans kersenhout waarbij voor de bolster zwart pakkahout gebruikt is. Deze handgreep is gevormd naar Japans ontwerp en is erg licht van gewicht. Omdat de handgreep reeds voorzien is van een lichte waxlaag kan de handgreep wel tegen een paar druppels water, maar het is beter hem zo droog mogelijk te houden.
Gebruikstips
Belangrijk bij dit Japanse keukenmes is het juiste gebruik en onderhoud. De snede is namelijk dun uitgeslepen en erg hard. Door onjuist gebruik kan schade ontstaan. Gebruik het mes alleen op een houten of zachte kunststoffen snijplank. Maak geen zijwaartse bewegingen met deze Japanse messen. Bij wrikken, wiegen en hakken kan het lemmet breken. En pas ook op met botjes, graten en bevroren voedsel. De kern van het lemmet is niet roestvast. Was je mes dus altijd meteen na gebruik af, en droog hem goed. En was hem altijd met de hand af. In de vaatwasser raakt hij onherstelbaar beschadigd. Dat zou zonde zijn!