Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Vast mes van koolstofstaal

Je bent op zoek naar een vaststaand mes gemaakt van koolstofstaal. Maar wat is koolstofstaal? En welke vaste messen zijn gemaakt van dit type staal? Je vindt het antwoord hier! Koolstofstaal is een legering gemaakt van ijzer en koolstof. Deze combinatie van elementen verhoogt de hardheid en zorgt voor een beter scherptebehoud. Een populaire keuze voor messen dus!

Lees meer

557 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 18.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 18.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 18.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50

Koolstofstaal

Koolstofstaal is een overkoepelende term die verwijst naar een breed scala aan staalsoorten die voornamelijk bestaan uit ijzer en koolstof, met minimale legeringselementen. Het koolstofgehalte kan variëren, van 0,05% tot meer dan 1,5%. Het gehalte bepaald de hardheid, sterkte en slijtvastheid van de staalsoort. Binnen de categorie ‘koolstofstaal’ zijn er verschillende gradaties koolstofstaal te onderscheiden. Elk met verschillende kwaliteiten op basis van het koolstofgehalte en eventuele elementen zoals mangaan of vanadium. Voorbeelden zijn 1095-koolstofstaal, 1075-koolstofstaal, 5160-koolstofstaal en 1066.

Hoe goed is koolstofstaal?

Als het op staalsoort aankomt is ‘goed’ natuurlijk een relatief begrip. Een staalsoort is namelijk pas echt goed als het aan de eisen van de gebruiker voldoet. Hoe zit dat voor koolstofstaal? Koolstofstaal kan goed scherp worden geslepen en zal ook zijn scherpte goed behouden tijdens gebruik.

Wat zijn de nadelen van koolstofstaal?

Met zoveel staalsoorten op de markt is het soms lastig te bepalen wat de beste keuze is. Daarom is het ook goed de ‘nadelen’ van koolstofstaal in gedachten te houden. Koolstofstaal bevat geen chroom. Het is dus een stuk vatbaarder voor roest en corrosie. Zeker als je het niet goed onderhoud. Wil je roest voorkomen, zorg dan dat je regelmatig deze staalsoort onderhoud.

Wat is beter? Koolstofstaal in vergelijking met..?

Er worden ontzettend veel staalsoorten gebruikt voor de productie van vaste messen. Maar welke staalsoort is beter? Dat hangt natuurlijk in eerste instantie af van waar je naar op zoek bent. Maar als je dan toch een vergelijking wilt maken: koolstofstaal is vergelijkbaar met gereedschapstalen zoals O1 of A2. Beide staalsoorten bevatten veel koolstof met toegevoegde legeringselementen en bieden een goede balans tussen hardheid, taaiheid en slijtvastheid.

Koolstofstaal fans: welke merken gebruiken koolstofstaal?

Je weet het zeker: je bent op zoek naar een vaststaand mes van koolstofstaal. Maar welk merk gebruikt dit type staal en spreekt jou het meest aan? Een goed voorbeeld is Beavercraft. Dit merk gebruikt koolstofstaal voor houtsnijmessen vanwege de goede balans tussen hardheid en scherptebehoud.

Koolstofstaal onderhouden

Koolstofstaal, zoals elke staalsoort, moet op de juiste manier onderhouden worden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. In het geval van koolstofstaal is reiniging belangrijk. Maak na elk gebruik het lemmet van je koolstofstalen mes goed schoon en droog om corrosie te voorkomen. Voeg na het onderhoud ook een dunne laag onderhoudsolie toe om een beschermende laag tegen vocht te creëren.

Een scherpe snede zorgt ervoor dat je vaststaande mes altijd optimaal presteert. Koolstofstaal is relatief eenvoudig scherp te slijpen dankzij de fijne korrelstructuur. Het moet wel vaker geslepen worden. Gebruik voor het slijpen slijpstenen. Een strop kan je ook helpen de scherpte te behouden.