Nontron zakmes: herleving van het oudste Franse zakmes
Coutellerie Nontronnaise maakt sinds de 16e eeuw zakmessen in het Franse dorpje Nontron. Daarmee is Nontron het alleroudste, nog bestaande, messenmerk uit Frankrijk. Deze messen worden nog steeds met de hand gemaakt. Kenmerkend voor een Nontron-mes is het omgekeerde V-symbool dat is gebrand in de houten handgreep door middel van pyrografie. De omgekeerde V is een oud en mysterieus symbool waarvan de oorsprong onbekend is. Wat de historische betekenis ook mag zijn, de charme van een Nontron-mes is absoluut tijdloos!
Waarom kies je voor Nontron?
Een Nontron-mes is van oudsher gemaakt om te gebruiken. Van voedselbereiding tijdens een picknick tot het snijden van je steak in een chic restaurant. Dit eeuwenoude, bewezen design bestaat niet voor niets nog steeds. Het is een functioneel stuk gereedschap dat ook esthetisch er mag zijn.
Turning ferrule vergrendeling
Veel Nontron-zakmessen zijn voorzien van een ferrule-vergrendeling. Dit is een type vergrendeling dat wel wat wegheeft van de vergrendeling die we van Opinel kennen. Een ferrule is namelijk een ring die rondom het scharnierpunt draait. Hierdoor wordt het lemmet geblokkeerd zodat het niet ongewenst kan dichtklappen.
Nontron series
No. 22
De No. 22 is een Frans zakmes zoals je verwacht dat een Frans zakmesje eruitziet. De No. 22 heeft een lemmetlengte van 8 cm. Daarmee is de No. 22 een van de compactere zakmessen uit het Nontron-assortiment.
No. 25
De Nontron No. 25 lijkt erg op de No. 22, maar is net een maatje groter. Zo zit de No. 25 dus precies tussen de No. 22 en de No. 30 in.
No. 30
De Nontron No. 30 is een van de grootste zakmessen uit het Nontron-assortiment, in dezelfde stijl als de No. 22 en de No. 25.
Violin Knife
Het Nontron Violin Knife is een klassiek slipjoint-zakmes uit Frankrijk. Neem het mee op je picknick of je hikes voor kleine snijtaken. Dit zakmes is ook populair onder verzamelaars!
Nontron keukenmessen
De keukenmessen van Nontron hebben een traditioneel Frans design, maar een eenvoudig en elegant ontwerp. Net als bij de zakmessen, zijn veel van de handgrepen gemaakt van hout, vaak olijf- of buxushout. Dit geeft de messen een comfortabele grip en een natuurlijke uitstraling. Nontron-keukenmessen zijn vaak voorzien van een herkenbare merkstempel op het lemmet of de handgreep om hun authenticiteit weer te geven. Nontrons keukenmessencollectie bevat, onder andere, een broodmes, een vleesmes, een oestermes en een kurkentrekker.
Geschiedenis van Nontron en Coutellerie Nontronnaise
Geschriften en opgravingen bewijzen dat ver voor de middeleeuwen al gesmeed werd in deze Franse regio. Zo verwijst de schrijver Guillaume de la Villeneuve in de 13e eeuw naar ‘Pierregord messen’ uit Perigord, een plaatsje vlakbij. Ook na die tijd prezen ze de smeden om hun vaardigheden in gedichten en liederen. Historici beweren zelfs dat de Franse koning Charles VII (1403-1461), ook wel “de Overwinnaar” gekroond door Jeanne d'Arc, zijn zwaard in Nontron liet maken. In de 18e eeuw telde Nontron vijfendertig messenmakers. Door een serie van gebeurtenissen nam dit aantal af tot er één bedrijf overbleef in 1928: Coutellerie Nontronnaise. Op 21 juni 2000 opende het nieuwe atelier, ontworpen door Luc-Arsène Henry, zijn deuren. Coutellerie Nontronnaise is de enige die vandaag de dag deze eeuwenoude messentraditie voortzet en in stand houdt. Het is en eerbetoon aan alle smeden die door de eeuwen heen hun ziel en zaligheid in deze messen stopten. Kortom: een Nontron-mes spreekt boekdelen!
Van Franse bodem door echte ambachtslieden
Ook nu worden Nontron-messen grotendeels met de hand gemaakt. Met lokale producten en voorzieningen, net als in de 16e eeuw. Voor het vervaardigen van een Nontron-mes zijn maar liefst 40 stappen nodig. Elk mes wordt van het begin tot het einde door dezelfde persoon gemaakt. Van het vormen van de handgreep en het opzetten van de messing of nikkelzilveren huls, tot het polijsten van het hout en het slijpen van het lemmet. Deze lemmeten, van Frans T12-staal, worden sinds 1992 in de werkplaats van Forge de Laguiole gemaakt. Voor veel messen gebruikt Coutellerie Nontronnaise buxushout. Dit hout komt van Franse bodem en ligt minstens 4 jaar te drogen in de droogruimte bij Nontron voordat het wordt gebruikt.