Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Onderhoud van een zakmes

Wanneer je een mooi zakmes koopt wil je het lang blijven gebruiken. Dan is onderhoud erg belangrijk. Je zakmes schoonmaken is dan de eerste stap, de volgende is het smeren en het nauwkeurig opnieuw in elkaar zitten is de laatste.

Let op: Het openmaken van een zakmes gebeurt op eigen risico. Voordat een mes opengemaakt wordt, raden wij aan om eerst de garantievoorwaarden van de fabrikant te lezen. Er zijn merken waarbij de garantie vervalt als blijkt dat het mes is opengemaakt.

Zakmes uit elkaar halen

Om je zakmes goed onder handen te kunnen nemen zal hij uit elkaar moeten worden geschroefd. In de meeste gevallen zal het zakmes in elkaar zitten met torx, imbus of platte schroeven. Het is erg belangrijk om een goed passende schroevendraaier te gebruiken. Zo voorkom je beschadiging van de schroef en het mes. Heb je geen passende torx- of imbus-schroevendraaier? Dan hebben wij voor vrijwel alle schroefjes zeer complete Wera Tool setjes met alle kleine maten die je bij zakmessen vaak tegen komt.

De schroefjes die je uit het zakmes draait zijn vaak erg klein en moeilijk na te bestellen. Zorg er daarom voor dat je ze niet verliest. Het handigst is het om gewoon aan een (keuken)tafel te zitten en alle schroefjes die je eruit haalt op volgorde op een vel A4-papier te leggen. Zo kun je op het papier aangeven waar de schroef vandaan komt, om het in elkaar zetten de vergemakkelijken. Trek bijvoorbeeld de omtrek van het mes over op het papier en geef met pijltjes aan waar elke schroef thuishoort.

Weest extra voorzichtig bij messen met assisted opening. De veer die daar in zit kan los schieten voor je door hebt hoe alles in elkaar hoort te zitten. Dan zit je met een hand of vel vol schroefjes en veertjes, zonder enig idee hoe je de puzzel weer in elkaar krijgt. Wees ook voorzichtig met messen die voorzien zijn van kogellagers. Wanneer die eruit vallen kun je je lol op.

Er zijn ook zakmessen die niet uit elkaar kunnen of mogen worden geschroefd, bijvoorbeeld veel Zwitserse zakmessen. De multitools van Leatherman mag je van hen niet uit elkaar halen omdat Leatherman dan niet kan garanderen dat alles goed, soepel en veilig loopt en omdat de garantie eventueel kan vervallen. In dat geval is het belangrijk om van de buitenkant af alle bewegende delen zo goed mogelijk schoon te poetsen en te smeren.

Zakmes schoonmaken

Voor het schoonmaken van alle onderdelen van een zakmes kun je simpelweg een oud t-shirt of een vel keukenpapier pakken. Wanneer je het eerste vuil eraf hebt kun je daarna met een paar druppels olie nogmaals alle delen schoonvegen om echt al het vuil eraf te krijgen. Hiervoor raden wij Benchmade Blue Lube Cleanser aan. Zeker wanneer je een zakmes altijd in je broekzak hebt zal je aan de binnenkant een hoop stof zien zitten. Een soort navelpluis, maar dan in je zakmes. Neem ook de washers (ringen rond de scharnierende schroef) goed mee. Deze zorgen ervoor dat jouw mes soepel opent en sluit.

Denk bij het schoonmaken van het lemmet om je vingers. Het lemmet blijft even scherp, ook al ligt het mes helemaal uit elkaar.

Zakmes smeren

Wanneer je alles netjes schoon gemaakt hebt zal je ook een deel van de smerende olie weg hebben gehaald. Het is dus belangrijk om je mes na de schoonmaakbeurt weer te smeren zodat hij weer lekker soepel opent en sluit. Voor het smeren van je zakmes raden wij Benchmade Blue Lube Lubricant of de Eden Oil Pen aan. Het belangrijkste bij het smeren van een zakmes is dat je zuinig bent. Een paar druppels olie volstaan al om je mes een paar maanden gesmeerd te laten lopen. Wanneer je te veel olie gebruikt kan het eruit lekken in je broekzak. Of het kan juist extra stof aantrekken en vasthouden. Dan is je mes nog weer sneller aan een schoonmaakbeurt toe. Voorzie de bewegende delen van een dun laagje olie en je mes kan er weer een poos tegenaan.

Bij sommige messen met assisted opening is er nog een extra onderdeel te verzorgen, namelijk de veer. Wanneer de veer niet in het vet zit kan deze gaan rammelen tussen de liner en de handgreep. Dit wil nog wel eens bij messen van Zero Tolerance voorkomen. Dit is gelukkig gemakkelijk op te lossen met wat siliconenvet. Olie heeft hiervoor weinig zin. Door de veer te voorzien van een klodder siliconenvet stop je het rammelen en zorg je ervoor dat hij weer soepel loopt.

Smeren kan ook helpen tegen eventuele roestvorming op je zakmes. Zelf roestvast staal kan namelijk roesten! Lees hier meer over roestvorming en behandeling tegen roest.

Zakmes in elkaar zetten

Wanneer je alle onderdelen van je zakmes weer schoon en gesmeerd hebt is het tijd om de boel weer in elkaar te zetten. Als het goed is weer je nog waar alle schroeven horen. De handgrepen en eventuele pocketclip draai je gewoon handvast aan. De pivotschroef (scharnierende schroef) is een schroef om wat meer rekening mee te houden. Hierbij moet je namelijk even een beetje proberen hoe het mes het fijnst opent. Draai de schroef licht aan en probeer hoe het mes opent en sluit. Te licht? Draai hem een klein stukje verder aan. Te zwaar? Een klein stukje losdraaien. En met een klein stukje bedoelen we echt een klein stukje. Soms maakt een graad of 15 al een groot verschil

Wanneer je dit onderhoud regelmatig bijhoudt en zo nu en dan combineert met een slijpbeurt kun je jarenlang plezier hebben van je mes.