Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

LT Wright Gary Wines Bushcrafter review door Padraig Croke

LT Wright Knives zijn extreem populair. Om je te helpen begrijpen wat er zo bijzonder is aan deze messen vroegen we bushcraftliefhebber Padraig Croke om de LT Wright Gary Wines Bushcrafter te testen. Veel plezier!

Ik heb het genoegen gehad de afgelopen jaren verschillende reviews voor Knivesandtools te schrijven. In al die tijd heb ik ervaring opgedaan met grote survivalmessen zoals de Becker BK2 en de ESEE 6. Ik heb gekeken naar high-end messen zoals de Fällkniven S1X en de Bark River Bushcrafter en ik heb ook meer specialistische messen behandeld zoals de LionSteel BestMan en de ESEE JG5. Sommige van deze messen waren fantastisch. Met anderen had ik een mindere klik.

Nadat ik al deze messen flink heb gebruikt en zo lang voor deze website schrijf, vraag je je af hoe je nog nieuwe invalshoeken kunt vinden. Zodat ik jou als lezer nog interessante dingen kan voorschotelen, zonder als een kras op de plaat te klinken. De waarheid is dat ik geloof dat het gereedschap, of het mes, het artikel schrijft. Iedere tool heeft zijn eigenaardigheden en karakter. Staalkeuzes, vormen, hardheden, materialen en profielen geven ieder mes een eigen karakter. En mijn taak is het simpelweg aan het voetlicht brengen, in mijn eigen woorden, wat mijn gevoelens zijn wanneer ik met zo'n product werk. Met zoveel verschillende opties geloof ik dat er voor iedereen wel een perfect mes is. En nu geloof ik dat ik dat perfecte mes voor mij gevonden heb. De LT Wright Gary Wines Bushcrafter is simpelweg mijn favoriete mes ooit.

Ik verzeker je: ik twijfelde of ik bovenstaande woorden daadwerkelijk zou opschrijven. Zeker nadat ik zoveel andere messen zo fantastisch vond in voorgaande artikelen. En natuurlijk sta ik nog steeds achter wat ik over die messen gezegd heb! Maar nu heb ik eindelijk een mes gevonden waarmee ik volledig op mijn plek ben. Direct vanaf het begin al. De simpele vormen van het lemmet, de staalkeuze en de vorm van de handgreep in mijn hand zijn precies wat ik zocht. Zonder dat ik het me realiseerde!

Dit jaar heb ik al verschillende interessante avonturen beleefd. Ik heb het genoegen gehad om een paar maanden boven de poolcirkel in Zweden te bivakkeren bij mensen die hier avontuurlijk toerisme bieden. Dus het leek me passend om de Gary Wines mee te nemen om hem echt goed te testen. In deze omstandigheden wordt het soms wel -40C. Dan heb je een stevig mes nodig. Toen ik op weg was hierheen probeerde ik me voor te stellen wat voor messen men boven 66 noorderbreedte gebruikte. Deze mensen die in deze regionen wonen, in Scandinavië, Noord-America en Rusland, hebben altijd al betrouwbaar gereedschap nodig gehad. Maar voor ik in ga op mijn ervaringen kijken we eerst even naar het bedrijf achter dit mes, en de oorsprong van deze creatie.

Het bedrijf

In Winterville, Ohio begon LT Wright als bedrijf met weinig middelen. LT's eerste mes, een bouwpakket, maakte hij in 2003 voor zijn vader voor Kerstmis. De vrienden van zijn vader vonden het een gaaf ding en bestelden meer messen bij hem. Al snel begon LT het messen maken te leren bij R.W. Wilson. Een legendarische messenmaker die al 40 jaar lang messen en tomahawks maakt. Een sprongetje in de tijd: vandaag de dag maakt LT Wright met zes vakmensen messen van topkwaliteit. Elk mes is met de hand gemaakt, van de hittebehandeling tot de schuurmachine. En ieder mes wordt uitzonderlijk goed gecontroleerd voor het klaar geacht wordt voor de verkoop. De geschiedenis van het bedrijf op hun website onthult een deel van hun filosofie en toewijding tot uitmuntend vakmanschap.

Door de jaren heeft L.T. een talentvol team messenmakers samengesteld. L.T. overziet hun werk en schept er genoegen in ieder teamlid zelf te trainen. Hij houdt ervan hen te assisteren bij het ontwikkelen van hun messenmaakvaardigheden. Hun talent en toewijding is essentieel voor het succes van het bedrijf. Ze scheppen zelf niet alleen genoegen in hun werk, maar ook het eindproduct. L.T's doel is om zijn mensen betere messenmakers te maken dan hij zelf is. Dit is meer dan alleen een baan. Dit is een levenswijze.

LT's messen behoren simpelweg tot de besten in de markt. En hun toewijding tot kwaliteit is overduidelijk nu ik de Gary Wines Bushcrafter in handen heb.

Wie is Gary Wines?

Gary Wines uit Sheffield, Groot-Brittannië staat bekend om de kwaliteit van zijn messen. Wines' c.v. is indrukwekkend. Hij diende in het 21e SAS regiment bij de Duke of York's Chelsea GQ Squadron als wapenmeester. En later werkte hij in de private security-industrie. Wines is ook kolonel in de Saudi Arabia Military Royal Protection Unit. Het is dus geen verrassing dat hij een band heeft met de meest gespecialiseerde militaire divisies ter wereld. Gecombineerd met jarenlange research van de gebruikte uitrusting in de militaire historie en zijn persoonlijke ervaring is hij op een gegeven moment begonnen met het produceren van de tools voor militairen zoals hij die graag gewild had. Wines' eerste productie was een mes dat specifiek ontworpen was voor Escape & Evasion-missies. Het succes van dit mes leidde tot een aantal nieuwe opdrachten voor messen voor andere militaire eenheden.

Men moet redelijk op zijn gemak zijn met een mes dat gemaakt is door een man van deze statuur. En dat blijkt ook uit deze samenwerking met LT Wright. Het is de moeite waard te vermelden dat Wines zelf ook een Bushcraft-model heeft, en die lijkt wel iets op het mes dat ik hier heb. Al zijn er verschillen. De handgreep is meer afgerond aan de bovenkant, in plaats van de meer hoekige afwerking op deze LT Wright. En de handgreepopties zijn Rosewood of hertshoorn. Ook begint de snede net wat verderop het lemmet. Echter zijn de specificaties nagenoeg identiek. Ik heb nooit een van zijn messen gebruikt, dus kan ik niet veel zinnigs zeggen over een verschil in prestaties. Wines is gaan samenwerken met LT Wright om zijn messen ook in de Verenigde Staten beter toegankelijk te maken zodat nog meer mensen van zijn messen kunnen genieten.

Het lemmet

Dit mes is handgeslepen tot een scandi-snede op 11 graden. Een zero grind, waarna hij even tegen een hard polijstwiel gedrukt wordt om een micro-bevel op de snede te zetten. Hierdoor chipt het lemmet minder snel. Tegenwoordig is zo'n micro-bevel bijna overal standaard op bushcraftmessen. En het is iets wat ik echt wilde testen toen ik richting de poolcirkel ging, maar daar hebben we het later over. Op 59HRC is dit O1-staal eigenlijk optimaal qua hardheid, terwijl het nog goed te onderhouden is. O1 is een van mijn favoriete staalsoorten als het aankomt op allround messen. Hoewel het niet roestvast is, is O1 gewoon erg fijn voor traditionele bushcraftmessen. Het vormt snel een mooie patina waardoor je mes er direct gebruikt uit ziet. Toen ik van een Morakniv Companion overstapte op mijn eerste handgemaakte mes was dat een O1-stalen variant. En dat was alles waar ik mee werkte, jarenlang. Misschien is dat ook wel waarom ik er zo van houd, ook omdat ik weet hoe ik het goed moet onderhouden. Ze zeggen dat een mes nog niet echt van jou is, tot je het hebt geslepen. En deze Gary Wines Bushcrafter is makkelijk te slijpen.

De rug van het lemmet is gevaarlijk scherp! Een serieus indrukwekkende hoek van 90 graden is op de rug geslepen waardoor je altijd perfecte vonken produceert met je firesteel. Maar het is ook fantastisch om fatwood te schaven of berkenbast als tondel. Je gebruikt altijd liever de rug van het lemmet dan de snede, om de snede niet meer te belasten dan nodig is. En de rug van dit mes is waarschijnlijk een van de besten die ik gebruikt heb. De enige die misschien scherper is, is die van de Morakniv Garberg.

Los van deze technische specificaties, is dit natuurlijk ook gewoon een heel erg mooi mes. Bijna een French Trade-patroon. Hij werkt zo goed samen met je hand dat je hand en het mes haast één lijken. Geen tierelantijnen, geen verrassingen. In alle posities heb je uitstekende controle over het mes. De punt is dun genoeg voor precisiewerk, en de buik is zo gevormd dat slicen een genot is. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe comfortabel dit mes is. Een echte all-rounder.

De handgreep

De handgreep van dit mes is gemaakt van micarta, en vastgezet met marine-kwaliteit epoxy. Micarta biedt het voordeel dat het in zowel droge als natte omstandigheden griprijk blijft. Origineel wilde ik graag de groene variant hebben. Maar door de overweldigende vraag naar dit mes was die variant binnen no-time uitverkocht. Dus ben ik voor de Python Micarta-variant gegaan. En ik moet zeggen dat ik daar zo blij mee ben. Want de kleur en textuur zijn echt prachtig. Zeker samen met de messing en stalen bouten is het een schitterende combinatie. Ik ben zelfs nog wat verder gegaan door er een slang-bead aan te hangen om het slangenthema door te trekken. Ik hou van dit mes!

De vorm van de greep is verraderlijk simpel, en er zijn een paar punten om aan te stippen, die je merkt wanneer je het mes vast hebt. Het eerste wat ik merkte was het compleet ontbreken van hot spots of scherpe hoeken. Een beetje zoals een houtsnijmes heb je door de symmetrie complete vrijheid in hoe je het mes vasthoudt. Hij kan zo alles. Voor mij persoonlijk is de dikte van de handgreep perfect. Een van de meest comfortabele grepen die ik ooit vast heb gehad. Zelfs wanneer ik zware handschoenen draag. Door het ontbreken van een uitstekende pommel zit de achterkant van de greep niet in de weg bij een chest lever cut. Hij graaft zo niet in je borst, en werkt zo zelfs mee in het comfortabel snijden. De greep loopt ook wat breder uit naar het uiteinde. Waardoor je net wat meer grip hebt tijdens het hakken. Echter is het mes eigenlijk iets te klein voor echt hakwerk om echt effectief te zijn. Ik zou sowieso niet van een bushcraftmes verwachten dat hij goed is in hakwerk. Laat dat lekker over aan de survivalmessen. Alles bij elkaar zijn de balans en ergonomie precies zo dat je hem langdurig kunt gebruiken. Zonder enige vermoeidheid in je hand. Feathersticks, push cuts, hamergrip, chest lever cuts... Allemaal kinderspel en comfortabel. Alhoewel je misschien een beetje moet wennen als je je duim op de rug van het lemmet duwt omdat die zo scherp is.

De schede

De schede is gemaakt door JRE Industries. Een ander bedrijf dan LT Wright zelf, zodat zij zich volledig op de messen focussen. Hij is gemaakt van dik plantaardig gelooid tuigleer, met dubbele stiksels en een sterke zeilring. Dat wekt vertrouwen. De firesteel-loop is een mooi detail. Ik gebruik hem voor een oude 9,5 cm lange firesteel die ik al jaren heb. De LT Wright leek me het juiste mes om deze bij te dragen. Er zijn extra zeilogen in de schede waarmee je je creativiteit de vrije loop kunt laten. Er zijn ook twee draagopties: een reguliere riemlus en een dangler. Zo hang je de schede wat lager zodat hij onder je jas uitkomt in koude omstandigheden.

Tests boven de poolcirkel

Dat gezegd hebbende, en na een maand van gebruik rond het kano-centrum waar ik werk, wilde ik het mes meenemen boven de poolcirkel. Ik had hem al genoeg gebruikt om te weten dat hij me uitstekend past. Dus ik nam hem vol vertrouwen mee voor twee maanden. De enige andere tools die ik meenam waren een kleine bos-bijl, een Silky-zaag, een Spyderco Double Stuff-stlijpsteen en een tube Tormek-stroppasta. Er is iets bevrijdends aan het meenemen van slechts zo'n kleine set. Terwijl ik gewend ben om altijd maar te moeten kiezen welke spullen ik meeneem. Nu had ik geen keuze: ik was op de LT Wright aangewezen.

Het bedrijf waarvoor ik momenteel werk is een toerismebedrijf dat een tentipi-kamp runt naast het bevroren Gunnarsbyträsket meer. Een gewone dag hier omvat sneeuwschoenen, met sneeuwscooters over bevroren land, hiking, zwemmen in een ijsmeer, koken boven vuur en chillen in de grote tipi's. De dagelijkse taken voor mij zijn zo gevarieerd en willekeurig als je kunt bedenken. En de LT Wright is altijd bij me. Ik heb ijs van bevroren kettingen moeten bikken. Talloze zakken brandhout opengesneden. En niet te vergeten: door stapels houtblokken gebatonneerd om aanmaakhout te maken. Ik heb feathersticks gesneden, berkenbast geschraapt, vlees en groenten gesneden. Gewoon alles wat je rond een kamp doet. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb hem zelfs als schroevendraaier moeten gebruiken. Maar laten we het daar maar niet over hebben...

Het is hier zo koud dat je mes bevroren en plakkerig wordt binnen een paar minuten. Stalen oppervlakken zijn hier niet je vriend. Hout is solide bevroren, omdat al het vocht omgezet wordt naar ijs. Deze factoren maken het leven hier iets lastiger dan ik gewoon ben. Het is bijvoorbeeld erg lastig om iets met een mes te doen waarbij je met je vingers het lemmet moet vasthouden. Omdat zelfs je handschoenen gewoon aan het staal plakken! Ook is het voor het mes zwaarder omdat alle materialen taaier en steviger zijn omdat ze bevroren zijn. Hierdoor raakt je mes sneller bot. Gelukkig heb ik mijn Spyderco Double Stuff-slijpsteen bij me voor wanneer ik de snede even snel moet bijwerken. Handschoenen heb je altijd nodig, omdat je vingertoppen anders binnen een paar binuten bevriezen. Het is dus belangrijk voor mij dat dit mes ook met handschoenen aan goed te bedienen is. Ik draag hier zelfs drie lagen handschoenen. Een dunne merino liner, met daarop een dikke wollen handschoen met daarover een dikke lederen handschoen. Wanneer je op de sneeuwscooter zit en slechts 30 km per uur rijdt bij -25C voelt de wind aan als -48C! Dan krijg je absoluut last van frostbite. En soms moet je zelfs nog wanten dragen. Dit zorgt ervoor dat je niet gek veel met je handen kunt. De greep van de LT Wright is lomp genoeg om nog steeds goed te werken, en moet ik soms een laag handschoenen uittrekken om veilig met het mes te werken.

Een ander aspect is de toegankelijkheid! In dit koude klimaat draag je veel lagen kleding die je mobiliteit en flexbiliteit beperken tijdens het werken en lopen. De dangler aan de schede helpt hierbij. Omdat het mes zo lager aan je riem hangt. Handig, aangezien mijn parka vrij lang is en het mes er zo onderuit komt. De moeite van het vermelden waard. Gemakkelijke toegang tot je mes zonder onder je kleding te wroeten, en belangrijker nog: veilig terugsteken in de schede, is erg belangrijk wanneer je een draagoptie voor je mes kiest.

Dat gezegd hebbende: waar ik naar op zoek was in dit mes, in de zin van een bushcraftmes, was een allrounder voor kamp-taken. Capabel om zowel zwaar als fijn werk te doen. Deze taken maken je mes natuurlijk bot, dus een goed bushcraftmes moet eenvoudig te slijpen zijn in het veld. Hij moet goed te gebruiken zijn met handschoenen en nog steeds handig en ergonomisch zijn. Zoals ik hierboven meldde is dit een van de beste messen die ik ooit heb gebruikt. Ik heb nog een maand hier in Zweeds Lapland en ik ga geen spijt krijgen van het meebrengen van dit mes. Als je er geen hebt? Koop hem. Absoluut!

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!