Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Bark River Knives Bushcrafter 1 Expert Review | Hét perfecte bushcraftmes

De Bark River Bushcrafter 1 is voor veel bushcrafters hét ultieme bushcraftmes. Deze status verdient een mes natuurlijk niet zomaar. Tijdens het ontwerpen is er dan ook veel onderzoek aan vooraf gegaan om dit mes zo perfect mogelijk te maken. Wij kunnen dan ook zonder twijfel bevestigen dat Bark River hierin geslaagd is. Om 100% te begrijpen wat de Bushcrafter 1 zo uniek maakt moet je het mes gebruikt en gedragen hebben. Om die reden hebben wij voor deze expert review wederom samengewerkt met bushcraft - en outdoorliefhebber Padraig Croke, die het mes tot in de details voor je heeft getest.

Bark River Bushcrafter 1

Toen ik ging zitten om dit topic te schrijven wist ik niet goed waar ik moest beginnen. Begin ik met een stuk over de geschiedenis en het nalatenschap van Bark River Knives? Of begin ik meteen met de specificaties van het mes en de eigenschappen van 3V-staal. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie: het maakt niet uit waar ik begin. Één ding wil ik echter wel meteen vermelden. Dit mes is simpelweg buitengewoon goed.

Het prijskaartje dat aan dit mes hangt is voor mijn doen meer dan ik normaal uitgeef aan een mes. Met de reputatie van Bark River in de messenwereld was ik erg benieuwd om zelf eens te ervaren hoe Bark River deze status verworven heeft. Want zoals het oude gezegde gaat ‘Een mes van tien euro snijdt net zo goed als een mes van 300 euro’. Tenminste, hoogstwaarschijnlijk. Want er is altijd een verschil. En die is er zeker! De bouwkwaliteit en de manier waarop dit mes in je hand voelt is echt exceptioneel. Iets wat je ervaren moet hebben. De Bushcrafter 1 heeft al mijn verwachtingen overtroffen.

De Bark River Bushcrafter 1

Handgemaakte kwaliteit

Het merk is een van de redenen waarom ik geloof dat de Bushcrafter 1 zo exceptioneel is. Bark River Knives is een familiebedrijf dat al 18 jaar hoogwaardige messen produceert. Deze messen balanceren op de grens van productiemessen en handgemaakte messen aangezien er nog zoveel met de hand gedaan wordt. Denk bijvoorbeeld aan het vormgeven van de handgreep en het maken van de slijping van het lemmet. Dit wordt met de hand gedaan. Echte ambacht dus! Allemaal zonder genoegen te nemen met mindere kwaliteit. Ze investeren dan ook veel tijd in het researchen en produceren van ieder onderdeel. Alles is uitgevoerd tot de hoogst mogelijke standaard. En dat is duidelijk te zien…

De schede

Voordat we het lemmet gaan bespreken wil ik eerst wat aandacht besteden aan de schede. Deze is zeker niet onbelangrijk! Bark River levert voor veel messen een standaard schede waar veel verschillende modellen in passen. Ik kan goed begrijpen dat dit vanuit een productie-standpunt wel zo makkelijk is. Ze maken namelijk een boel verschillend soorten messen. Voor ieder model een aparte schede maken verhoogt de productiekosten aanzienlijk.

Eerlijkgezegd was ik niet onder de indruk van de schede toen ik deze in mijn handen kreeg. Toen ik het mes er in stak ging dit met veel moeite door de strakke passing. Ik dacht bijna dat ze de verkeerde schede hadden meegestuurd. Wat bleek. De schede is zo ontworpen dat het leer met tijd zich rondom het mes vormt. Dit kan even duren. Om het proces te versnellen heb ik de schede nat gemaakt met warm water, het mes er in gestopt en het leer aangedrukt totdat het precies de vormen van het mes volgde. Als je nog nooit een schede hebt natgevormd is dit een perfect mes om het op te proberen. Een tip: zorg er voor dat het lemmet ingewikkeld is met plasticfolie. Anders heb je een grote kans dat het lemmet gaat roesten.

Verder zit er een magneet in de schede die het mes op zijn plaats houdt, en is de schede zowel horizontaal, het zogenoemde scout carry-systeem, als verticaal aan een riem te dragen.

Scandi grind vs convex grind

Zoals ik al eerder vermelde is dit mijn eerste échte ervaring met een mes van Bark River Knives. Voorheen heb ik ze alleen bekeken, nooit echt gebruikt. Wat ook een nieuwe ervaring voor mij was is de scandi-vex grind. Dit is simpel gezegd een traditionele Scandinavian grind, maar dan met de hoeken van de grind afgerond. Net als een convex-grind. Met een lemmetlengte van 10,1 cm en een lemmetdikte van 3,6 mm, gecombineerd met die scandi-vex grind. Is het moeilijk om een mes te vinden dat beter geschikt is voor de verschillende soorten klussen die ik tegenkom in het bos.

Wat de voordelen zijn van een scandi-vex grind? Alhoewel ik bekend sta om het feit dat ik van tijd tot tijd een ESEE of een KA-BAR BK2 meeneem naar het bos, zijn de meeste messen die ik draag voorzien van een Scandinavian grind. Mijn Mora Garberg bijvoorbeeld, een van mijn favoriete go-to messen. Mijn persoonlijke ervaring heeft me geleerd dat een scandi grind het best geschikt is voor taken als feathersticking en houtbewerking in het algemeen. Wanneer het aankomt op het maken van een lepel is de Mora 106 met een zero –grind scandi snede onverslaanbaar. Geen verrassing. De Scandinavian grind is grotendeels voor houtbewerking ontworpen en blink daar dan ook in uit.

Een scandi grind op een bushcraftmes is ideaal om in een kleine tijd veel hout mee te weg te snijden. Wanneer het lemmet dikker is dan een houtsnijmes wordt dit lastiger omdat het lemmet een stuk dikker is achter de snede. Dit kan een probleem veroorzaken tijdens zeer precieze snijtaken of het ontweien van klein wild. Dit is waar de scandi-vex grind in het spel komt…

Als een echte bushcrafter ben ik meteen gaan feathersticken. Dit is altijd een goede test om mee te beginnen aangezien je makkelijk kunt experimenteren met verschillende technieken en manieren om het mes vast te houden. Ook is het een goede manier om te testen hoe comfortabel de handgreep is en of er hoekige plekken of scherpe randen zijn die gaan irriteren na lang gebruik. Na wat testen kon ik al snel concluderen: feathersticken met dit mes is een genot om te doen. Het mes glijdt als het ware door het hout heen. Ook is er weinig weerstand door de bolling van de convex grind. Bij een scandi grind zit het vlakke gedeelte van de grind tegen het hout aan. Je werkt dus met een groter oppervlak wat voor meer weerstand zorgt. Ook rolt het gesneden hout, de feather, van de snede af door de bolling van de convex grind.

CPM 3V-staal

Door de scandi-vex grind was het al een stevig mes. Als kers op de taart heeft Bark River ook nog eens gekozen voor 3V-staal! Dit maakt deze versie van de Bushcrafter 1 nóg robuuster en zal het mes nóg langer meegaan. CPM 3V-staal is erg taai en slijtvast. Het is ontworpen om de kans dat de snede beschadigd of het lemmet breekt zo minimaal mogelijk te maken. Kortom, een van de beste staalsoorten voor bushcraft –en outdoormessen die zwaar gebruikt gaan worden. Ook is dit staalsoort erg schokabsorberend. Een excellente keuze van Bark River om dit staalsoort te gebruiken op een mes als de Bushcrafter 1.

Volgens Crucible, de makers van CPM 3V-staal, wordt 3V-staal over het algemeen gehard tot een hardheid van 58-60 HRC. Een lagere hardheid zorgt voor minder scherptebehoud, maar extra taaiheid. Met een hardheid van 60 HRC heeft Bark River een geweldige balans gevonden tussen taaiheid en scherptebehoud. Gecombineerd met de robuustheid van de scandi-vex grind is dit een van de beste lemmeten die ik ben tegengekomen.

Aan de andere kant heeft 3V-staal wel een reputatie als een staalsoort dat moeilijk te slijpen is. Daarom raad ik aan om het mes goed scherp te houden door het lemmet een paar keer over een strop te halen na een dag gebruiken. Gezien de convex vorm van de snede raad ik aan om een strop te gebruiken die heel licht meegeeft als je er op drukt. Dit helpt het behouden van de vorm van de convex snede. Wanneer het lemmet echt geslepen moet worden raad ik aan dit te doen met droog en nat schuurpapier op een muismat.

Vallen en vuurbogen

Wat ik graag uitprobeer wanneer ik een mes test is het maken van kampeer benodigdheden. Deze vereisen namelijk veel verschillende technieken en houdingen. Ook is er veel keuze wanneer het aankomt op het maken van kampeer benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan tentharingen, vallen of een wandelstok.

Om de Bark River Bushcrafter 1 te testen heb ik onder andere gekozen om een figure 4 deadfall val te maken. De figure 4 deadfall, zoals de naam al impliceert, is een val voor klein wild waarbij een steen of stuk hout bovenop het dier valt. Zeer geschikt voor bijvoorbeeld het vangen van eekhoorns en muizen. Het samenstellen van zo’n val vereist veel verschillende technieken als chest lever cuts en push cuts. Ook komt er veel precisiewerk bij kijken. Wederom ging dit zeer gemakkelijk met de scandi-vex grind. Ook de punt van het lemmet is dun en scherp genoeg voor klein detailwerk.

1
2
3
4
5
6
7
8

Ik maak graag vuurbogen, zoals velen van jullie waarschijnlijk al gezien hebben in mijn KA-BAR Becker BK2 review. Dit staat mij toe om wat zwaardere taken uit te proberen. Het batonneren van een 10 cm dikke stam bijvoorbeeld. Uit deze stam kan ik alle benodigdheden halen voor een vuurboog. Denk bijvoorbeeld aan de spil om wrijving mee te creëren en de plank waarop je de spil plaatst. Ook moet het mes zowel een ronde inkeping in de plank kunnen maken voor de spil en een V-vormige inkeping in de zijkant.

Beide taken vereisen een veelzijdig mes. De Bark River Bushcrafter 1 heeft me tijdens het testen niet teleurgesteld. Alle twee de projecten waren een plezier om te doen met dit mes. Een minpunt wat ik van verschillende mensen te horen is dat het bovenste gedeelte van de handgreep wat houvast mist. Dit komt doordat de handgreep op die plek iets smaller toeloopt. Ik begrijp dat dit verschilt per persoon aangezien iedereen zijn eigen smaak en voorkeur heeft. Desondanks het feit dat ik dit probleem niet ervaren heb vond ik het toch een belangrijk puntje om te delen met jullie.

Conclusie

Na het uitgebreid dragen en testen van dit mes kan ik veilig zeggen: dit is een van mijn favoriete messen ooit. Het was een plezier om dit mes te gebruiken. Het mes zit vol prachtige details, maar heeft geen onnodige poespas. Bark River Knives heeft naar mijn mening met de Bushcrafter 1 met CPM 3V-staal een geweldig bushcraftmes neergezet met een perfecte combinatie van staalsoort, lemmetvorm en handgreepmateriaal. Ik heb zo’n gevoel dat dit niet het laatste Bark River-mes in mijn collectie gaat zijn…

Padraig Croke

Padraig Croke is de host van de Trial by Fire-podcast, die van 2018 tot 2023 liep. Overdag is hij grafisch ontwerper en fotograaf en een fanatiek outdoor-mens en bushcraft-liefhebber. Wanneer hij niet voor ons schrijft, is hij meestal in de natuur om te filmen of te fotograferen.

Lees meer over wat Padraig zoal doet op zijn website: www.padraig.me, en je kan hem ook volgen op instagram: @padraigcroke!

Bedankt Padraig, voor deze toffe review!