Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix TK22R | Expert Review door Koen van der Jagt

Hoe kun je een topper zoals de Fenix TK22 nóg beter maken? Bij eerdere updates van de populaire serie gebeurde dit door het verbeteren van de prestaties. Dankzij nieuwe technieken namen zowel de lichtkracht als het bereik toe. Bij de laatste versie, de TK22R, ligt de nadruk vooral op het verbeteren van het gebruiksgemak. Via een nieuw bedieningsconcept moet het nog eenvoudiger zijn om alle functies onder controle te hebben. Dit vraagt om een check! In deze review neem ik de proef op de som en laat ook zien wat de TK22R in de praktijk kan!

Inhoud

dit zijn we gewend van Fenix: geen overdaad, maar zeker niet karig!

Eerste indrukken:

Zoals we gewend zijn van Fenix bij lampen uit de “middenklasse” wordt het product geleverd in een eenvoudig kartonnen doosje. Op zich is daar niets mis mee, al scheurt het lipje dat het doosje afsluit vrij gemakkelijk. Fenix gebruikt een vernieuwd plastic interieur in de doos dat de lamp en de accessoires goed op zijn plek houdt. Het “basispakket” omvat naast de lamp en een accu ook een holster, lanyard, laadkabel en reserve o-ringen. Je kunt dus snel van start! Optioneel zijn onder andere een afstandsbediening, diffusor, rood filter, verkeerskegel en montagemateriaal voor op een wapen verkrijgbaar; op deze manier kun je de lamp nog meer aanpassen aan specifiek gebruik.

De TK22R heeft op het eerste gezicht niet veel wijzigingen ten opzichte van zijn voorgangers ondergaan. Wanneer je iets beter kijkt vallen toch een paar zaken op: de lamp is iets langer dan zijn voorgangers omdat hij een ingebouwd laadcircuit heeft. Ook is de mode-schakelaar vanaf de zijkant verplaatst naar de achterzijde. Qua kleur houdt de fabrikant het bij mat-zwart bij deze tactische lamp, dit is op zich geen verrassing wanneer we de doelgroep in ogenschouw nemen. Toch zou een camouflagekleur mooi passen in de serie.

iets langer dan zijn voorganger, dit komt door het ingebouwde laadcircuit
klassiek ontwerp in mat-zwart

Wat bouwkwaliteit en afwerking betreft legt Fenix de lat al jaren erg hoog en gelukkig vormt de TK22R geen uitzondering op dit gegeven: De lamp zit perfect “in de lak”, de schroefdraden lopen soepel, nergens voel je scherpe of ruwe randen en de lichtbron zit netjes in het midden van de reflector. De bezel (ring om de lampkop) heeft puntige vormen. Hiermee kun je jezelf verdedigen maar ook in geval van nood een raam intikken. De lichtbron is (weer) vernieuwd, ook bij fabrikanten van led's staan de ontwikkelingen niet stil. De TK22R heeft een Luminous SST70-led die iets groter is dan de SST40 in de TK22UE. De led zit netjes gecentreerd; dit voorkomt afwijkingen in het lichtprofiel. De gladde reflector zorgt voor een geconcentreerde lichtbundel. Het is goed dat de ring onder de lampkop (die de laadpoort beschermt) een ribbeltje heeft want hij sluit heel strak aan en je moet soms best wat kracht zetten om hem los te draaien. Ik vind het een mooi staaltje van Fenix om de oplaadpoort zo strak weg te kunnen werken. De bodyclip is ongewijzigd en heeft ook de mogelijkheid om de lanyard eraan te bevestigen. Handig is het dat Fenix een eenvoudig verstelbare lanyard meelevert. Het “bedieningscentrum” van de TK22R zit op de achterkant. De grote, rubberen schakelaar is iets opgeschoven om de modusschakelaar goed kwijt te kunnen. Deze metalen draairing zit duidelijk lager om verwarring tussen de schakelaars uit te sluiten. Dankzij de inkeping in de rand is de draairing goed op de tast te vinden. In de lamp huist een krachtige 21700 accu met een capaciteit van 5000 mAh. De behuizing is dubbel geveerd en kan daarmee tegen een stootje.

De TK22R laat op mij een uitstekende eerste indruk achter. Het zal ook niet voor niets zijn dat het ontwerp nauwelijks wijzigt; het geheel zit gewoon goed in elkaar.

een uitgebalanceerd ontwerp dat zich al jaren bewijst
de bezel is geschikt om je te verdedigen of een raam in te slaan
bouwkwaliteit en afwerking is weer van een hoog niveau
dubbel geveerd en een accu met hoge capaciteit
de SST70-led is netjes gecentreerd

Wanneer en hoe

De TK22R is een lamp die op zijn best is wanneer je razendsnel moet handelen. Dit komt doordat hij voorbereid is op onverwachte situaties dankzij de innovatieve bediening. Toch kun je de lamp breder inzetten dan je in eerste instantie zou verwachten: je hoeft niet per se politie of beveiliger te zijn om de TK22R bij je te dragen. Met de verblindende knipperstand en de gepunte bezel kun je jezelf ook verdedigen in een penibele situatie. Dat geeft ongetwijfeld een zekerder gevoel op een donker fietspad of in een stille steeg. Dankzij de Duty-mode kun je ook rondom huis prima met deze zaklamp uit de voeten. De TK22R is dus in heel wat situaties bruikbaar!

de TK22R komt op veel plekken van pas
en is in de Duty-modus ook geschikt voor dagelijks gebruik

Bediening en comfort

Lampen van dit formaat liggen mij doorgaans het best: dankzij het prettige formaat en gewicht wordt het niet vermoeiend wanneer je lange tijd altijd elkaar gebruikt. Voor de gemiddelde broekzak is hij iets te fors, maar in een jas gaat het prima en met het holster aan je riem heb je ook je handen vrij.

De TK22R is de eerste direct oplaadbare variant van de serie. De manier waarop dit gaat is identiek aan onder andere de TK20R UE. De laadpoort is zo onopvallend weggewerkt dat je hem bijna niet zou vinden wanneer er geen icoontje in de kop gegraveerd was. Wanneer je de ring losdraait komt de laadpoort tevoorschijn en wijst de rest zich vanzelf. Het lampje naast de laadpoort geeft informatie over het laadproces en de actuele accuspanning. Na het laden "verdwijnt" de indicator achter de ring waardoor je niet makkelijk meer kunt zien hoe vol je batterij nog is. Dit vind ik niet zo'n handige oplossing van Fenix.

de laadpoort zit verstopt onder een draairing onder de kop
ook de indicator zit onder de ring, dat vind ik niet zo handig..

Fenix gebruikt voor het eerst dit bedieningsconcept bij de de R-versie van de TK22-serie. In een duidelijke inkeping in de rand op de achterzijde zit een draaiknop waarmee je de modus instelt of de lamp vergrendelt. Staat de schakelaar op het icoon met het slotje dan is de lamp volledig vergrendeld. Vanuit de lock-out schakel je naar Duty en daarna naar Tactical. Vervolgens kun je met de hoofdschakelaar de lamp inschakelen waarbij je kunt kiezen uit half indrukken voor momentary-on of volledig voor continu inschakelen. In Duty kun je kiezen uit vier lichtstanden. Schakelen hiertussen doe je wanneer door de schakelaar half in te drukken nadat je deze eerst doorgeklikt hebt. Dit vind ik een goede oplossing omdat bij het gebruik van momentary-on altijd de lichtstand ingeschakeld wordt die in het geheugen staat. Met de modusschakelaar in Tactical heb je maar twee standen: turbo en stroboscoop. Schakelen tussen de standen gaat op dezelfde manier als in Duty en ook hier wordt de laatst gebruikte stand in het geheugen opgeslagen. Wat ik erg waardeer is het feit dat je TK22R via de modusschakelaar kunt uit- en weer inschakelen. Voorwaarde is dat de hoofdschakelaar wel doorgeklikt staat. Op deze manier kun je razendsnel schakelen vanuit lock-out naar bijvoorbeeld medium in Duty en direct door naar stroboscoop in Tactical. Je kunt dus twee favoriete standen voorprogrammeren die je binnen een seconde kunt activeren!

Verder heeft de TK22R geen opties qua lichtstanden. Wel heeft de lamp een bescherming tegen oververhitting, wat geen overbodige luxe is omdat kleine lampjes tegenwoordig een enorme output hebben en dan (uiteraard) ook warm worden. In de praktijk zal de lamp merkbaar een stapje terug doen qua lichtkracht totdat de temperatuur weer op een veilig niveau is. Ook is er nog een waarschuwing ingebouwd die je attendeert op een bijna lege accu: bij een lage spanning zal de lamp iedere vijf minuten drie keer knipperen.

Ik vind dat Fenix een uitstekende stap gezet heeft met dit bedieningsconcept. Vooral de mogelijkheid tot het voorprogrammeren van standen biedt meerwaarde aan deze lamp. Dat de lamp sober is uitgerust wat mogelijkheden betreft is in mijn optiek eerder een voordeel dan een nadeel.

de hoofdschakelaar is duidelijk te onderscheiden van de modusschakelaar
de TK22R past ook inclusief draagkoord prima in het holster
met je handschoenen draagt is de modusschakelaar iets lastiger te herkennen

Dit vind ik goed

De TK22R maakt een sterke indruk op het gebied van bouwkwaliteit en afwerking. Het is niet voor niets dat het uitgebalanceerde ontwerp al jarenlang vrijwel ongewijzigd meegaat. Ook snelheid waarmee je kunt switchen tussen de modi en de lichtstanden wil ik hier noemen. Een ander sterk punt is de manier waarop de usb-poort beschermd wordt tegen water en stof.

Dit kan beter of anders

De modusschakelaar had wat mij betreft wel iets groter mogen zijn. Doorgaans kun je de knop goed lokaliseren maar met handschoenen aan wordt het al wat lastiger. Ook zou ik het prettig vinden wanneer je via een indicator of bijvoorbeeld een of twee maal knipperen kunt zien in welke modus de lamp staat. Lijkt mij een praktische toevoeging, vooral in het donker wanneer je de icoontjes op de schakelaar niet ziet. Ook vind ik het niet handig dat Fenix de batterij indicator naast de usb-poort geplaatst heeft; deze verdwijnt nu achter de draairing zodat je de accuspanning niet meer kunt checken zonder de ring los te draaien.

herfstplaatje in het bos

Waar voor je geld?

De TK22-serie is niet echt goedkoop en daarom is het goed je keuze weloverwogen te maken. Ten opzichte van zijn voorganger is de TK22R iets in prijs gestegen, maar is wel de output verdubbeld. In dat opzicht is de prijs zeker billijk. Wat ook meespeelt is het feit dat ik meerdere Fenix lampen al meer dan 10 jaar gebruik zonder problemen. Je koopt dus een product waar je jarenlang mee kunt doen en waarop goede service en garantie gegeven wordt. Deze zaken plaatsen de aanschafprijs absoluut in een ander perspectief.

Mijn rapport

Er is een spreekwoord dat zegt: “Goede wijn behoeft geen krans”. Dit geldt eigenlijk ook voor de TK22-serie van Fenix. Het model is niet voor niets al jaren populair onder gebruikers. De R is niet alleen de krachtigste maar ook de eerste direct oplaadbare versie van de serie. Je hoeft dus de accu niet meer te verwijderen om te laden en dat is een groot pluspunt. Met de nieuwe interface heb je volledig de controle over de lamp en dat is, gezien de doelgroep, een must. Wel is de modusschakelaar wat aan de kleine kant; wanneer je veel handschoenen draagt of erg grote handen hebt kun je wellicht de TK22 TAC overwegen. Deze heeft een vergelijkbare bediening met een grotere schakelaar maar is niet direct oplaadbaar. Het lichtprofiel is breed inzetbaar dankzij de goede mix van bereik en spreidlicht. Ook het uithoudingsvermogen is meer dan goed te noemen, al blijft het logisch dat een betrekkelijk kleine lamp er niet voor gemaakt is om continu in de hoogste stand gebruikt te worden. Sowieso brengt Fenix met de TK22R een uitstekend product op de markt en ook nog eens een waardevolle toevoeging aan de serie.

In de praktijk: de beamshots

Het lichtbeeld doet vertrouwd aan en vertoont niet zo veel verschillen ten opzichte van de vorige versies. Wat opvalt is de enorme hotspot, deze is groter dan bij de vorige versies. De rest van de bundel is ook nog helder genoeg om het overzicht te bewaren; je ziet dat deze lamp eigenlijk het beste combineert van gespreid en gefocust licht. Ook bij de TK22R zie je de tactische ring van de lampkop terug in de beam; het profiel is niet rond maar wat meer zeshoekig. In de praktijk zul je hiervan geen hinder ondervinden maar je kunt het ook terugzien op de plaatjes van de lichtbundel hieronder. Afwijkingen in de koele lichtkleur kan ik niet ontdekken, dit probleem lijkt met de moderne generaties leds tot het verleden te behoren.

Een bos in de Duitse Alpen was voor mij een ideale locatie om het profiel en de lichtkracht te testen en ook fotografisch vast te leggen. Hieronder zie je de vier lichtstanden van laag naar hoog!

Hieronder nog wat voorbeelden hoe het eruit ziet met de hand in de hand. Opvallend is de brede hotspot, maar ook de rest van de bundel is fel genoeg om het overzicht te bewaren.

Op een van mijn favoriete plekken (de Veluwe) heb ik de lamp nog in een wat dichter bos uitgeprobeerd. Ook hier zie je weer fraai hoeveel oppervlakte de bundel van de TK22R bestrijkt!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.