Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How To: aanmaakhout maken

Onder het klein kloven verstaan wij het zelf kloven, splijten en maken van aanmaakhoutjes. Hiervoor gebruiken we altijd dood en droog hout aangezien dit beter brandt dan vers hout. De technieken die we in deze How-To uitlichten worden het meeste gebruikt. Of je nou een tocht aan het maken bent, of thuis de openhaard aan wilt steken.

Bekijk het volgende infotopic als je wilt weten hoe je grote stukken hout moet kloven.

De beste bijlsoort voor aanmaakhout

Voor het kloven van klein hout is een handbijl, kampeerbijl, kleine hakbijl, bosbijl/bushcraftbijl of trekkingbijl ideaal. Hoe kleiner de steel hoe minder efficiënt de bijl. Een bijl met een lengte van ongeveer je onderarm is perfect!

Je kunt ook een houtklover gebruiken. Hiermee kloof je hout zonder dat je een bijl nodig hebt. Heel makkelijk en veilig dus.

De verschillende manieren om hout op een veilige manier klein te kloven:

1. Aanmaakhout maken op een hakblok

De eerste methode is de meest voor de hand liggende. Gebruik hetzelfde hakblok dat je eerder hebt gebruikt om grote stukken hout te kloven. Voor het fijnere hakwerk ga je echter op je knieën zitten. Dit is belangrijk omdat de steel van een trekkingsbijl korter is dan die van een kloofbijl. Als je mis slaat, komt de bijlkop in het hakblok of de grond terecht in plaats van in je been of voet.

Plaats het hout dat je wilt kloven op het achterste deel van het hakblok. Zo komt de bijl in het blok terecht als je mis slaat. Ga op je knieën voor het hakblok zitten en hou de bijl stevig vast aan het uiteinde. Plaats het uiteinde van de snede van de bijl voorzichtig op het houtblok, dit helpt je de juiste afstand te bepalen en voorkomt dat je voorbij het houtblok slaat. Hierdoor kan de steel namelijk breken. Gebruik nooit je hand om het hout vast te houden terwijl je klooft! Dit heeft al menig vinger gekost.

Meten van de afstand.

Wat als je bijl vastzit?

Als de bijl vast komt te zitten draai je de bijl en het hout in één geheel om. Sla met de achterkant van de bijl op het hakblok en het hout splijt over de bijlkop uit elkaar. Leg je hand op het te kloven blok zodat deze niet kan bewegen en sla met de palm van je hand op de uiterste punt van de steel van de bijl. Terwijl je dit doet pak je de steel meteen vast. Daarna wig je langzaam de bijl uit het hout. Door de vorm van de bijlkop kruipt deze vanzelf omhoog.

2. Aanmaakhout maken zonder hakblok

Het is ook mogelijk om aanmaakhout te maken zonder hakblok. Je kan er voor kiezen om het hout op gras te zetten. En die als ondergrond te gebruiken om het hout te kloven. Het probleem daarmee is dat een bijl snel bot wordt als de snede vaak de grond raakt.

Een betere manier is de volgende: leg een stuk hout horizontaal voor je neer en plaats het te kloven hout daar haaks op. Laat deze iets uitsteken ten opzichte van het blok op de grond. Met je hielen sta je voorbij het hout zodat je niet je been raakt als je misslaat. Sla met je bijl in het hout om het te splijten.

Kloven zonder hakblok.

3. Het splijten van dennenhout voor een kampvuur

Stel: je bent op reis en je wilt een vuurtje maken. Dan is het splijten van hout de meest praktische en veiligste manier om te kloven. Zaag (of hak) een ‘dead standing’ dennenboom, met een dikte van ongeveer 10 tot 15 cm, om. Of pak een stuk droog en dood hout. Je zaagt het stuk hout altijd vlak vóór de knoest zodat elk stuk hout één knoestig deel bevat. Dit zorgt ervoor dat je het hout gemakkelijker splijt.

Een veilige zaagtechniek

De volgende stap is het zoeken van een stomp waar je het hout op kan splijten. Gebruik geen steen als ondergrond! Hiermee verpest je de snede van je bijl wanneer die doorschiet. Plaats het gezaagde stuk hout in de lengte met de knoest van je af op de stomp. Knoesten zijn hard en kunnen schade aan de snede veroorzaken. Plaats de bijl daarom op het uiteinde van het hout waar de knoesten zitten, maar vermijd het plaatsen van de bijl recht op een knoest. Zorg ervoor dat de snede van de bijl enkele millimeters uitsteekt om te voorkomen dat de bijl vast komt te zitten in het hout.

Splijten van hout

Plaats de snede en het uiteinde van de steel op het hout en til met beide handen de bijl en het hout een klein stukje omhoog. Sla de bijl en het hout zachtjes op de ondergrond zodat de bijl in het te splijten hout vast komt te zitten. Sla daarna enkele keer hard zodat de bijl door het hout heen splijt. Zodra de snede van de bijl door het hout heen is gekomen stop je met slaan.

Draai daarna het hout naar links of naar rechts om het verder te splijten. Draai nooit de steel! Hierdoor kan de steel breken. Mocht het hout niet helemaal splijten, dan kan je de bijl iets lager in het hout plaatsten om zo het hout alsnog te splijten. Als je het hout doormidden hebt gespleten plaats je het ronde gedeelte naar beneden. Dit houdt makkelijker vast en het splijt gemakkelijker. Herhaal dit tot het hout klein genoeg is om te gebruiken als aanmaakhout!

4. Hout kloven met een houtklover

Een andere makkelijke manier om aanmaakhoutjes te maken is met een houtklover. Voor het maken van aanmaakhout met een houtklover heb je geen bijl nodig. De klovers hebben allemaal een mesgedeelte, maar werken niet allemaal op dezelfde manier. Bij de Flint Spanmesser duw je een mes van je af om het hout te kloven. Terwijl je bij de Kindling Cracker of Kindling Cracker King met een hamer op het hout slaat om het te splijten. De Flint Spanmesser is echt bedoeld om aanmaakhoutjes mee te kloven. Met de Kindling Cracker kun je ook grotere blokken kloven. Zolang het blok maar binnen de diameter van de ring past. Bij de Kindling Cracker heb je verder alleen een hamer nodig om hout te kloven.

That's it! Nu weet je precies hoe je zelf aanmaakhoutjes moet maken. Heb je nog geen bijl? Neem dan een kijkje bij al onze bijlen. We hebben ze in alle vormen en maten. Van topmerken als Hultafors en Fiskars.

Nieuwsgierig geworden naar houtklovers? Bekijk hier alle houtklovers. Of check de video's hieronder.