Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How to: paracord knopen voor bushcraft en survival

Paracord is ontzettend handig om mee te nemen als je de natuur in trekt, bijvoorbeeld bij het kamperen, bushcraften of survivallen. Je gebruikt paracord om een hangmat of een tarp op te hangen, je slaapzak aan je rugzak knopen of een bos takken bij elkaar te binden. Wij leren je de bekendste paracord knooptechnieken zodat jij vooruit kunt tijdens je volgende outdoor avontuur. Tip: vergeet niet om je aansteker en zakmes mee te nemen wanneer je met paracord aan de slag gaat. Hiermee brand je het touw weer dicht wanneer je er een stuk af hebt gesneden.


Top 5 paracord knooptechnieken

1. De mastworp (clove hitch)

Gebruikt voor: touw aan een voorwerp binden, pionieren, bergbeklimmen.

De mastworp is een veelgebruikte knoop om een touw om een rond voorwerp te knopen, zoals een boom of een paal. Deze knoop is minder geschikt voor vierkante palen, dan laat hij gemakkelijk weer los. Er zijn twee manier om de mastworp te knopen: de normale methode en de snelle methode. De snelle methode is echter alleen handig wanneer de bovenkant van de paal vrij is.


Mastworp – normale methode

  1. Draai het korte uiteinde van het paracord rond de paal en kruis het over het onderste gedeelte van je touw. Zorg dat het korte uiteinde van je touw over het gedeelte ligt dat al om de paal gewikkeld zit. Trek beide uiteinden vervolgens stevig aan.

  1. Draai het uiteinde nu nogmaals in dezelfde richting rond de paal en steek deze onder het bovenste touw door.

  1. Trek beide uiteinden nu stevig aan.

Mastworp – snelle methode

  1. Maak twee lussen in je paracord. De linker lus met het lange eind naar achteren en de rechter lust met het lange eind naar voren.

  1. Leg de lussen nu op elkaar. Leg zonder de lussen draaien, de linker lus achter de rechter lus.

  1. Schuif de twee lussen nu over de paal en trek het paracord aan beide kanten aan.

2. De platte knoop (square knot)

Gebruikt voor: het samenbinden van twee touwen, zeilen.

De platte knoop, ook wel de reefknoop genoemd, is handig om twee touwen van gelijke dikte mee aan elkaar te knopen. Je gebruikt hem bijvoorbeeld wanneer je een tarp gaat ophangen en stuk paracord blijkt te kort te zijn om de boom te bereiken. Je legt deze knoop als volgt:

  1. Leg het linker uiteinde van je touw gekruisd over het rechter uiteinde.

  1. Haal het linker uiteinde (die nu aan de rechterkant ligt) nu onder het andere touw door.

  1. Leg nu het uiteinde van het linker touw over het uiteinde van het rechter touw.

  1. Steek het uiteinde dat boven het andere touw ligt nu door de lus die is ontstaan.

  1. Er zijn nu twee lussen ontstaan die met elkaar zijn verweven. Trek nu tegelijkertijd aan alle vier de uiteinden om deze knoop stevig vast te leggen. Trek de touwen aan de linkerkant naar links en de touwen aan de rechterkant naar rechts.

3. De slipsteek (slipknot)

Gebruikt voor: ophangen van een zeil, stopknoop.

De slipsteek is populair omdat je hem gemakkelijk weer los trekt. Hij wordt vaak als stopperknoop gebruikt. Het is tevens het begin van een de paalsteek, die hieronder staat omschreven.

  1. Houd je duim en wijsvinger tegen elkaar en leg een lus om het uiteinde van deze vingers. Zorg dat je ongeveer 15 centimeter overhoudt aan het uiteinde van het touw.

  1. Steek nu je vingers door de lus en pak het lange gedeelte van het touw vast.

  1. Trek nu een lus en trek deze strak.

  1. Je trekt hem weer los door aan de uiteinden van je paracord te trekken. Wil je graag dat hij stevig vast blijft zitten? Stop dan een stevig stukje hout in de lus van de knoop, dan gaat hij geen kant op.

4. De paalsteek (bowline)

Gebruikt voor: voorwerpen ophijsen, twee touwen van dezelfde dikte aan elkaar binden.

Met de paalsteek creëer je een lus die niet van grootte verandert. Deze lus is ontzettend stevig en toch gemakkelijk los te halen.

  1. Maak een slipsteek zoals hierboven wordt omschreven. Trek je slipsteek voor deze knoop niet te strak aan!

  1. Steek het korte uiteinde van je paracord door de lus die je net hebt gemaakt en druk deze weer bovenop zichzelf

  1. Houd met je ene hand het uiteinde van het touw stevig aangedrukt. Trek met je andere hand voorzichtig aan het lange einde van je touw.

  1. Je knoop zal zich nu verplaatsen en een stevige lus vormen.

5. Prusikknoop (prusic knot)

Gebruikt voor: klimmen, een zeil ophangen.

De prusikknoop gebruik je om een dunner touw aan een dik touw te bevestigen. Zo ontstaat er een stevige knoop die je over je paracord kunt schuiven. Bijvoorbeeld als je een tentdoek aan een gespannen paracord gaat ophangen. De prusikknoop is een frictieknoop en wordt veel gebruikt in de klimsport, bijvoorbeeld als zekering bij het abseilen. Deze knoop is echter niet handig om twee dikke touwen aan elkaar te maken, dan zal de knoop zich niet goed vastgrijpen. Zo maak je hem:

  1. Neem een stuk dun touw van 20 tot 30 centimeter en vouw het dubbel. Leg daar nu een knoop in.

  1. Vouw de lus met de knoop van je af over het touw dat je hebt gespannen en duw de knoop van je lus door het gedeelte van de lus aan de andere kant van het touw.

  1. Wikkel nu het gedeelte van je dunne touw met de knoop erin nogmaals in dezelfde richting over het dikke touw en haal de knoop nog een keer door de lus.

  1. Zorg dat de lussen die om het dikke touw gewikkeld zitten netjes naast elkaar liggen. De touwtjes van de tweede lus moeten tussen die van de eerste komen te liggen. Trek de knoop vervolgens stevig aan.