Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Expert-review: ESEE model 4

Maarten van der Sluijs, bushcraftspecialist en outdoorfanaat, testte voor ons het ESEE model 4P-KO survivalmes. Het mes wordt met schede en riemclip geleverd. Maarten is gedeeltelijk opgegroeid op de Veluwe waar hij gezegend was met een stukje privébos. Van kinds af aan heeft hij hier een hechte band met de natuur opgebouwd. Het ESEE model 4 survivalmes werd door hem uitgebreid getest.

ESEE-knives stond voorheen bekend als RAT en wordt in Amerika geproduceerd door Randall’s Adventure & Training. Voordat zij een nieuw ESEE-model op de markt brengen wordt dit model getest door meerdere ervaren gebruikers. Een mes wordt in verschillende outdoorsituaties aan tests onderworpen. Als het mes vervolgens is verbeterd aan de hand van de ervaringen van de gebruikers en aan alle overige eisen voldoet komt het op de markt.

Door alle messen te testen en te verbeteren waarborgt Randall’s Adventure & Training de hoge kwaliteit van ESEE-messen. Hierdoor kunnen ze ook levenslange garantie op de messen bieden. Het maakt daarbij niet uit hoeveel eigenaren het mes heeft gehad.

De eerste indruk van de ESEE model 4

Het mes dat ik gekozen heb voor deze review is de ESEE-4P-KO. Dit mes heeft geen zaagtanden op de snede en heeft stevige grijze micarta schalen, voorzien van oranje liners. Als schede heb ik gekozen voor ESEE-50B in combinatie met de Blade-Tech Tek-Lok riemclip. Als extraatje vind je bij het mes een kaartje met daarop een aantal survivaltips, grond-naar-lucht-signalen en een omrekentabel voor Amerikaanse naar Europese afstandsmaten. Het mes voelt zeer degelijk aan en ligt goed in de hand. Wel moet hierbij gezegd worden dat het handvat vrij kort is. Voor het plaatsen van je hand, vanaf de fingerguard, heb je zo’n 9 cm. Voor mijn middelgrote handen (8,5 cm van pink tot en met wijsvinger) is dit echter geen probleem. De coating van het mes voelt erg duurzaam aan en is beter dan wat ik van andere coatings gewend ben. Wat gelijk opvalt is het flinke gewicht van het mes (207 gram). Dit duidt erop dat de tang (het handvat) van het mes niet is geskeletonized (uitgedund, om gewicht te besparen). De balans van het mes ligt een paar millimeter van de fingerguard. Op de rug van het mes zitten jimpings, die moeten zorgen voor extra grip en controle over het mes. Je vindt ze aan het eind van het lemmet, tegen het handvat aan. Vaak zijn jimpings wat agressief en pijnlijk voor de vingers. Bij het ESEE-mes is dit echter niet het geval. De jimpings zijn netjes afgerond waardoor ze erg comfortabel aanvoelen, zelfs wanneer je er veel druk op zet.

De af-fabriek scherpte van het mes

Ik ben positief over hoe scherp het mes geleverd wordt. Het mes is af- fabriek al scherp genoeg om eenvoudig de haren van mijn arm te scheren. Dit is zeker niet standaard bij messenfabrikanten. Veel messen zijn net scherp genoeg om papier te kunnen snijden. De ESEE valt qua scherpte af-fabriek te vergelijken met een ongebruikte Mora. De secondary V-edge heeft een hoek van 20 graden per kant, wat zorgt voor een goede balans tussen scherpte en stevigheid van de snede.

Ik geef het mes hiervoor een 8.

Comfort van het handvat

Het mes vind ik comfortabel vast te houden in elk van de onderstaande grepen:

  • Greep 1: Bij deze greep druk je de wijsvinger in de uitsparing van het lemmet. Dit geeft een goede controle over het mes, wat effectief is voor het carven of feathersticken.
  • Greep 2: De zogenaamde ‘reverse grip’ voelt ook comfortabel aan. Deze greep wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld een punt aan een tak te snijden.
  • Greep 3: Deze greep is de meest gebruikte greep voor een mes van dit kaliber. De jimpings op de rug van het lemmet zorgen voor een goede grip, wat zorgt voor extra controle over het mes. De jimpings voelen comfortabel en veroorzaken geen pijn aan je vingers.
  • Greep 4: Deze greep, ‘Side holding’ genaamd, wordt veel gebruikt bij het uitbenen. Het dunne handvat van de ESEE maakt ook deze greep erg comfortabel.

De micarta handvatten zijn niet gepolijst, dit geeft een stoere look en zorgt voor een goede grip. Het handvat neemt echter wel vocht op. Voor de zekerheid kun je het handvat behandelen met lijnzaadolie of Danish Oil. Het handvat wordt hier echter wel donkerder van.

Met als klein minpunt dat het handvat wat aan de korte kant is, geef ik het handvat een 7,5.

Kwaliteit van de kydex-schede

De kydex-schede van ESEE is van goede kwaliteit en geschikt voor zowel rechts- als linkshandige mensen. Je hoort wel eens dat kydex-schedes het mes bot kunnen maken. Bij ESEE is dit niet het geval. Ik heb het mes zo’n 100 keer in en uit de schede gehaald, zonder merkbare verandering in de scherpte. Prettig aan deze schede is de mogelijkheid om de frictie naar wens aan te passen. Als je meer frictie tussen de schede en het mes prefereert kan de bovenste schroef eenvoudig verplaatst worden. Het mes zit goed en stevig in de schede en zal er niet snel uitvallen. Ondanks de goede retentie is het mes gemakkelijk uit de schede te nemen.

Het voordeel van kydex-schedes is, dat ze vaak eenvoudig te modificeren zijn. Zo heb ik zelf een, naar mijn mening essentiële, firesteelhouder op de schede gemaakt. Voor deze houder heb ik een simpele klem gebruikt. De schede kan ook eenvoudig worden aangepast om bijvoorbeeld een Maxpedition Single Sheath (houder voor een multitool) te dragen.

Om mijn schede aan mijn riem te kunnen bevestigen heb ik gekozen voor een Tek-Lok riemclip. De Tek-Lok is met de bijgeleverde hardware eenvoudig te bevestigen aan de schede. De Tek-Lok kan echter maar met twee schroefjes worden vastgezet aan de schede. Doordat de riemclip gemaakt is van hoogwaardig materiaal zal dit geen enkel probleem opleveren bij normaal gebruik. Zowel de Tek-Lok als de Molle clip bieden de gebruiker meerdere mogelijkheden voor het bevestigen van het mes aan de riem (afb. 4). Ook kan het mes zowel met de Tek-Lok als Molle clip eenvoudig aan een tas bevestigd worden.

Er is een aantal manier om de schede te bevestigingen. Ik beschrijf ze hieronder:

  • Methode 1: de standaard bevestiging. Het mes komt hierbij vrij hoog op je heupen te zitten. Of je dit prettig vindt of niet is heel persoonlijk.
  • Methode 2: een horizontale bevestiging op je heup. Het mes is bij een dergelijke bevestiging heel eenvoudig te trekken. Een voordeel is dat je aan de rechterkant van je riem ruimte overhoudt voor een andere (multi)tool.
  • Methode 3: een horizontale bevestiging op je rug. Op deze manier draag je het mes minder opvallend. Je kunt er bijvoorbeeld eenvoudig een rugzak overheen dragen. Wil je het mes altijd op deze manier dragen is het aan te raden de Tek-Lok of Molle clip aan de andere kant van de schede te bevestigen. Hierdoor wijst de snede van het mes naar beneden. Houd er rekening mee dat dit een onveilige manier is om je mes op te bergen.

De schede van ESEE is een van de beste kydex-schedes die ik tot nu toe heb getest. Ondanks het ontbreken van een firesteelhouder geef ik de schede een 8,5.

Het slijpen van de ESEE-model 4

Het mes is iets lastiger te slijpen dan ik dacht. Ik verwachtte een eenvoudiger te slijpen mes, vanwege de staalsoort en de lagere hardheid. Het slijpen is echter nog steeds niet moeilijk. Relatief snel en eenvoudig heb je een scherp geslepen mes. Wel heb ik de 'secondary v-edge' omgeslepen naar een 'secondary convex'. Dit is uiteraard ook een persoonlijke voorkeur. Met behulp van de Naniwa Chosera 400-steen ging dit uitstekend. Ook het wegstroppen van kleine onvolkomendheden in de snede ging probleemloos.

Het ESEE-mes scoort hiermee een 7,5

Scherpte van de ESEE na het slijpen

Ik heb het mes geslepen tot 7.000 grit waarna ik het gestropt heb met 12.000 grit Bark River polijstpasta. Omdat 1095-staal met deze hardheid (55-57 HRC) een wat grotere hoek nodig heeft om de snede stevig genoeg te houden is de maximale scherpte niet volledig bereikt. Na het stroppen kon het mes eenvoudig telefoonboekpapier snijden en gevoelloos haren op de armen wegscheren. Scherp genoeg voor survivaltaken dus.

Het mes scoort voor de scherpte een 7.

Snijden, feathersticken en batonnen

Door de grove coating op het lemmet is er wat meer frictie tussen het mes en het hout. Ik moest vrij veel kracht zetten om in redelijk tempo door het hout te snijden. Mede daarom heb ik de 'secondary V-edge' omgeslepen naar een 'V-edge convex'. Na het convexen gaat het snijden namelijk een stuk soepeler.

Feathersticken met de ESEE(Houtkrullen snijden van staand dood hout met behulp van een scherp mes.) wordt door de aanwezigheid van de coating ook wat lastiger. De houtkrullen krijgen namelijk een wat grovere textuur. Desondanks is het maken van een featherstick goed te doen met de fabriekssnede.

Vaak lees ik commentaar van mensen die hun mes gebruiken om mee te hakken of op te batonnen*(Batonnen is een techniek waarbij je gebruik maakt van een stok door ermee op de rug van je mes, bijl of wig te slaan. De techniek wordt zowel gebruikt voor het splijten en klein maken van hout als voor het doorsnijden van takken en zelfs kleine bomen).* Persoonlijk vind ik het leuk en ontspannend om met mijn mes aanmaakhoutjes te maken. In een bushcraft, tuin- of kampeersituatie zul je eerder een bijl gebruiken om hout te hakken en te splijten. Een survivalmes moet echter stevig genoeg zijn om deze taak, in enige mate, over te kunnen nemen. Naar mijn mening zijn de meeste kwaliteitsmessen goed in staat hout te splijten. Houd er echter rekening mee dat veel fabrikanten hier geen garantie op geven. Het ESEE-mes zelf batonned zonder enige problemen. Bij het batonnen heb ik geen hotspots ervaren. Ook hield de snede zich prima bij de noesten.

Omdat het mes af-fabriek wat zwaarder snijdt en feathersticket scoort het mes op dit onderdeel wat lager. Het is wel eenvoudig te verbeteren door een deel van de coating weg te schuren en/of de V-edge te convexen. Hierdoor scoort het mes een 6,5.

Eigenschappen van het staal

Het lemmet is gemaakt van 1095-staal en gehard tussen de 55-57 HRC. Met de wat lagere HRC zorgt ESEE ervoor dat het mes wat minder snel zal breken of chippen. Voor een survivalmes is dit een belangrijke eigenschap. Het mes houdt hierdoor echter wel minder lang een scherpe snede en heeft merkbaar sneller kleine oneffenheden. De meeste oneffenheden zijn echter minuscuul en nog geen roll of chip te noemen. Ze zijn dan ook binnen enkele stroken over een strop met polijstpasta weer verdwenen.

Persoonlijk vind ik het altijd belangrijk te weten of mijn mes eerder geneigd is om te chippen of te rollen. Roll’s zijn over het algemeen makkelijker te herstellen en krijgen bij mij dan ook de voorkeur boven chips. Ondanks ik geen van beide heb kunnen constateren kun je er, gezien het staal en de HRC, vrij zeker van zijn dat dit mes eerder rolls krijgt dan chips.

1095-staal is een carbonstaal. Dit houdt in dat het vrij roestgevoelig is, iets waarvoor ikzelf niet had gekozen bij een mes dat zich als survivalmes profileert. Voor de echte staalfetisjist is het 1095-staal niet zo bijzonder. Voor normaal gebruik en de gemiddelde messengebruiker is het echter een prima staal, dat bij regelmatig onderhoud goed en eenvoudig scherp te houden is.

Het mes geef ik voor de staalkeuze een 6,5

Schrapen van een firesteel met de ESEE

Het schrapen van een firesteel is door de coating niet goed te doen. Gelukkig is dit probleem eenvoudig zelf op te lossen door een stukje van de coating van de rug van het mes te schuren.

Omdat het probleem eenvoudig zelf op te lossen is scoort het mes op dit punt een 6.

Prijs / kwaliteit verhouding

De totaalprijs van de door mij gekozen combinatie bij knivesandtools.nl (mes , schede en Tek-Lok) is zo’n € 160,-. Voor deze prijs krijg je een stoer, stevig, kwalitatief goed en mooi mes, met een superieure schede en een handige universele Tek-Lok. Rekening houdend met de importkosten e.d. is dit een goede prijs. Als je het mes normaal gebruikt, zal het niet kapot gaan. En mocht het mes toch een beschadiging oplopen kun je gebruik maken van de levenslange garantie van ESEE.

Rekening houdend met alle voor- en nadelen, genoemd in deze review, scoort dit mes hier een 7.

Conclusie: een mes om aan te raden

Hieronder is nogmaals de score per onderdeel te zien gevolgd door een (gemiddelde) eindscore:

  • Scherpte vanuit de doos: 8
  • Comfort van het handvat: 7,5
  • Kwaliteit van de schede: 8,5
  • Gemak van het slijpen: 7,5
  • Scherpte na het slijpen: 7
  • Snijden, feathersticken en batonnen: 6,5
  • Eigenschappen van het staal: 6,5
  • Schrapen van een firesteel: 6
  • Prijs / kwaliteit verhouding: 7
  • Eindscore: 7,2

Het ESEE-mes scoort gemiddeld een 7,2 en is daarmee een aanrader. Ik ben redelijk kritisch wat messen betreft en geef niet snel hoge cijfers. Met dit mes ben ik erg tevreden en ik gebruik het met plezier. Zowel het handvat als de schede hebben mij zeer positief verrast. De schede is goed te modificeren wat voor een survivalmes erg prettig is. Kydex is voor een survivalmes ook een logische keuze. De ESEE model 4 is een mes waar je de rest van je leven mee kunt doen.

ESEE profileert zich als survivalspecialist, met een reeks aan survivalmessen. Het 1095-staal, gebruikt bij deze 'Model 4', is geschikter voor survival in droge gebieden. De stevige coating compenseert de roestgevoeligheid, maar maakt het gebruik van een firesteel en/of vuursteen lastiger.

Al met al is het mes gemakkelijk te modificeren om aan de meeste eisen te voldoen. Met de gemaakte aanpassingen scoort het mes makkelijk een halve punt hoger. Het convexen van de V-edge geeft het mes een grote sprong vooruit en is dan ook zeker aan te raden.

ESEE model 4 is een mooi mes voor iedereen die van outdooractiviteiten houdt. Denk hierbij aan bushcraft, survival, kamperen of hiken. De maat en het gewicht van de model 4 maken het een prettig mes aan de riem voor alledaagse klusjes rond het kamp, het kamperen of tijdens het hiken.

Pro's

  • Veelzijdig en kwalitatief goede schede
  • Duurzame coating
  • Uitstekende garantie
  • Handvat is comfortabel en vervangbaar

Cons

  • Op de schede is geen firesteelloop aanwezig
  • Het gebruik van een firesteel is lastiger door de aangebrachte coating
  • Het carbonstaal is vrij gevoelig voor roest
  • Het 1095-staal is vrij zacht