Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

MKM messen uit Italië, gemaakt door MIKITA

MKM Knives is een van de spannendste aankondigingen van 2018. Een nieuw Italiaans merk, maar toch een oude bekende. De naam MIKITA duikt ook op, daar hadden we ook nog nooit van gehoord. Hoe zit dit dan? Wat is MKM Knives en waarom kijken wij er zo naar uit?

MKM en MIKITA

De afkorting MKM staat voor: Maniago Knife Makers. Iedere liefhebber weet dat Maniago de messenhoofdstad van Italië is. Misschien zelfs wel van Zuid-Europa. Zoals Duitsland Solingen heeft en men in Engeland Sheffield kent, zo weet iedereen dat de beste messen van Italië uit Maniago komen. Letterlijk aan hetzelfde blok op een industrieterrein in een buitenwijk van deze stad in Noord-Italië vind je alle grote namen uit de Italiaanse messenwereld. Fox Knives, LionSteel, Viper, Mercury en vele anderen.

MIKITA is een samenwerkingsverband tussen die laatste vier bedrijven. LionSteel, Viper, Fox en Mercury hebben een netwerkovereenkomst gesloten waarin ze hebben verklaard zich toe te leggen op het gezamenlijk hoger leggen van de lat voor de messenmakers in Maniago. Dat doen zij onder de naam MIKITA: Maniago Innovation Knives Italy. Door ideeën en kennis uit te wisselen staan ze samen sterker en verhogen ze gezamenlijk de kwaliteit.

De merken die samen MIKITA zijn aangegaan, hebben nu samen een nieuw messenmerk gelanceerd: MKM Knives. De befaamde Italiaanse kwaliteit waar de messen uit Maniago om bekend staan, gemaakt door de vier merken die samenwerken. Nu snap je waarom wij zo enthousiast zijn!

MKM Knives: samenwerkingen met Bob Terzuola en Lucas Burnley

Om meteen een vliegende start te maken met aansprekende modellen van bekende namen heeft MKM de samenwerking gezocht met twee grootse namen in de internationale messenwereld: Bob Terzuola en Lucas Burnley. Beiden designers met een indrukwekkende staat van dienst, en vele succesvolle ontwerpen op hun naam.

Bob Terzuola mag met recht een van de grondleggers en pioniers genoemd worden op het gebied van het moderne zakmes. Hij schreef immens populaire boeken over het maken van kwaliteitsmessen, maar belangrijker nog: ontwerpen van zijn hand zijn al tientallen jaren wereldwijd geliefd. Weinig ontwerpers gaan al zo lang mee.

Lucas Burnley is een stuk jonger dan Bob Terzuola, maar hij heeft in een paar jaar tijd al een flinke duit in het zakje gedaan. Hij is als ontwerper enorm productief en zijn tientallen designs worden geproduceerd door bekende merken als CRKT en Böker, en nu dus ook door MKM Knives.

MKM Clap, Bob Terzuola design

MKM Clap: Terzuola design, LionSteel productie

Een van de meest aansprekende modellen in deze eerste serie van MKM Knives is de MKM Clap. Dat is een door LionSteel gemaakt EDC-herenmes met een lemmet van 7,6 cm, ontworpen door Bob Terzuola. Het spearpoint-lemmet herken je meteen als een mes van zijn hand. Zeker met de mooie compound-grind en de fuller (groef) in het lemmet. Je opent hem met de flipper. Alleen kun je de flipper tab, net zoals bij de LionSteel TRE, ook verwijderen zodat het een tweehandsopener wordt.

De MKM Clap komt in vier verschillende handgreepmaterialen: carbonfiber, zwart G10, olijfhout en  santos palissander. Al die varianten kun je met of zonder titanium bolster krijgen, waardoor het totaal op acht varianten komt. Het lemmet is gemaakt van Böhler M390-staal en de Clap wordt geleverd met een polyester riemfoedraal.

MKM Arvensis, Lucas Burnley design

MKM Arvenis: Burnley design, Fox productie

De MKM Arvenis is een wat groter EDC-zakmes, ontworpen door Lucas Burnley. Fox Knives maakt dit zakmes en hebben voor de Arvensis uitgepakt met verschillende handgreepvarianten. Zo kun je kiezen tussen een frame van titanium of van G10. Niet erg bijzonder, tot je ziet dat je de G10 variant met bijvoorbeeld een rode aluminium inlay kunt krijgen.

De meest bijzondere versie is die met een titanium greep, ingelegd met een Damasteel inlay en met een Vinland-Damasteel lemmet. De normale Arvenis hebben een lemmet van Böhler M390-staal en ook deze vouwmessen worden geleverd met een polyester riemfoedraal.

MKM Raut, Lucas Burnley design

MKM Raut: Burnley design, Viper productie

Een erg speciaal mes in de MKM-collectie is de door Viper gemaakte MKM Raut. Dit mes is wederom ontworpen door Lucas Burnley. De MKM Raut is een utilitair EDC-mes met een sheepfoot-lemmet. Bijzonder is dat Viper en Burnley samen een aparte combinatie van openingsmechanismen hebben bedacht. Zo zijn er varianten die enkel met een frontflipper openen, en varianten die ook een normale flipper hebben.

Voor de handgreep heeft Viper een interessante overlay-constructie bedacht. Een titanium framelock met normale framelock, waar dan greepschalen van G10 of Carbonfiber overheen liggen. Zo combineer je de stevigheid van een framelock met de discrete elegantie van een linerlock. Ook hier is de staalsoort Böhler M390 en ook hier krijg je weer een polyester foedraal bij.

MKM Fara, Lucas Burnley design

MKM Fara: Burnley design, Mercury productie

Producent Mercury is niet heel bekend, maar maakt al sinds 1919 messen in Maniago. Bijna 100 jaar ervaring dus! De MKM Fara is een compacte slipjoint met een lemmet van Böhler M390. Je opent hem met twee handen en door de afwezigheid van een echte blokkering mag je hem overal bij je hebben. Er zijn twee varianten met stalen liners en greepschalen van olijfhout of santos palissander. Daarnaast is er een versie met een frame van zwart aluminium en een variant met een titanium handgreep. Leuk is dat je hier een lederen foedraal bij krijgt. Met adviesprijzen tussen de 110 en 160 euro is dit het meest voordelige mes uit de MKM-collectie. Zeker voor een mes met een lemmet van M390 een enorm goede deal!

MKM Jouf, Bob Terzuola design

MKM Jouf: Terzuola design, Fox productie

Zonder vaststaand mes ben je als outdoorliefhebber nergens. Daarom heeft Bob Terzuola met de MKM Jouf een vast mes ontworpen dat is gemaakt door Fox Knives. Een gaaf full-tang mes met een lemmet van 13 cm. De handgreep is gemaakt van uitgebreid gefreesd G10 en het lemmet is gemaakt van het wat taaiere Böhler N690-staal. De MKM Jouf is er gestonewashed of met een zwarte Cerakote-afwerking. Beiden worden geleverd met een zwarte cordura-schede.

Wanneer zijn de MKM Knives beschikbaar?

Wat ons betreft is dit een van de gaafste aankondigingen van 2018. Als we van de huidige verwachtingen uit gaan komen deze messen rond eind oktober 2018 beschikbaar. Al houden we natuurlijk een slag om de arm omdat het om zo’n ambitieus nieuw project gaat.

Inmiddels is MKM Knives uit voorraad leverbaar!

MKM Knives: nu al prijswinnend!

Een betere start dan dit had MKM zich niet kunnen wensen: op de Blade Show 2018 in Atlanta, Georgia heeft MKM de prijs voor beste samenwerking gewonnen! Het gaat dan om de samenwerking tussen Bob Terzuola en Lucas Burnley aan de ene kant, en de messenmakers uit Maniago aan de andere!

Leuk aan deze vijf nieuwe messen is trouwens ook dat ze ieder vernoemd zijn naar een berg in de buurt van Maniago. Wanneer je daar eens op vakantie bent kun je dus met je MKM Jouf op zak daadwerkelijk Monte Jouf beklimmen.

In de tussentijd benieuwd naar de messen van deze producenten? Bekijk dan hier onze collectie Viper, LionSteel en Fox Knives.

MKM KnivesLionSteelViperFox