Ken Onion: bedenker van de SpeedSafe-assisted opening
Ken Onion is een Amerikaanse, award-winnende messenmaker. Wanneer je de messenontwerpen van Ken Onion in één woord omschrijft dan is dat innovatie. Een zakmes bestaat uit een lemmet en twee grepen. Je zou denken dat alles wat mogelijk is met een mes al gedaan is. Maar Ken komt altijd met nieuwe ideeën. Hij blijft altijd innoveren en constant creatief.
Ken Onion
Geboren | 16 januari 1963 |
---|---|
Geboorteplaats | Wellington, Ohio, Verenigde Staten |
Woonplaats | Kaneohe, Hawaii |
Messenmaker sinds | 1991 |
Samenwerkingen met | Zero Tolerance, Kershaw, Work Sharp, CRKT |
Ken heeft ontwerpen gemaakt voor o.a. Kershaw en Zero Tolerance. De messen combineren hoogwaardige materialen, unieke vormen en een kenmerkend handvat. Dit resulteert in messen die niet alleen visueel spectaculair zijn maar ook superieur in zowel functie en ergonomie. Het doel van Ken Onion is het maken van producten die betrouwbaar zijn, jaar na jaar. En dat lijkt goed te lukken.
Onderscheidingen
Ken Onion wordt erkend als een van de meest innovatieve en succesvolle messenontwerpers aller tijden. Hij is de jongste ooit in de Blade Magazine Hall of Fame. Dit is in de messenindustrie de hoogst haalbare onderscheiding. In totaal heeft Onion de meeste Blade Show awards gewonnen van alle messenmakers. Zo heeft hij een award gekregen als bedenker van de Field Strip-technologie. Maar de belangrijkste uitvinding is toch wel de SpeedSafe-assisted opening. Deze revolutie in de openingssystemen heeft talrijke onderscheidingen opgeleverd.
De uitvinder van de SpeedSafe-assisted opening
In 1998 begon Ken Onion met het ontwerpen voor Kershaw. Hij heeft een aantal van de meest populaire Kershaw-modellen ontworpen. Waaronder de modellen met de innovatieve SpeedSafe-assisted opening. Door dit systeem is het mes soepel en eenvoudig met één hand te openen. Veilig en legaal. Ook sluiten gaat eenhandig. Voor zowel links- als rechtshandigen is dit heel simpel. Belangrijk om te weten is dat Speedsafe-messen geen automatisch openende messen zijn. Dit openingssysteem is daardoor legaal in veel landen.
Hoe werkt SpeedSafe?
Het belangrijkste onderdeel van het SpeedSafe-mechanisme is de veer. De veer houdt het lemmet gesloten. Door lichte druk uit te oefenen op de flipper of duimsteun wordt de weerstand van de veer overwonnen. Het lemmet vliegt uit de handgreep. In een vergrendelde positie. Het mes kan vervolgens veilig worden gebruikt.
Introductie SpeedSafe
In 1998 introduceert Kershaw het eerste Ken Onion-mes met SpeefSafe-opening. Sinds 1998 heeft Onion het patent op dit mechanisme. De messen vlogen uit de figuurlijke schappen. Vandaag de dag bieden veel messenmakers messen met een geassisteerde opening aan. De grote populariteit en bewezen duurzaamheid van het origineel wordt niet geëvenaard. Dat bevestigt hoe bijzonder en innovatief dit systeem is.
Vandaag de dag bieden veel messenmakers messen met een geassisteerde opening aan. De grote populariteit en bewezen duurzaamheid van het origineel wordt niet geëvenaard. Dat bevestigt hoe bijzonder en innovatief dit systeem is.
Bedenker van de Field Strip-technologie
Tien jaar geleden wees Ken er al op dat de messenindustrie ver achter loopt. Met name als het gaat om het onderhouden van een zakmes. Wanneer er viezigheid tussen de grepen en het lemmet zit opent en sluit je mes op den duur minder soepel. Uiteindelijk vereist dit demontage van je zakmes. Dit is meestal niet heel eenvoudig en vooral tijdrovend. Om nog maar te zwijgen over het weer in elkaar zetten van het mes.
Daar wilde Ken wat aan doen en hij bedacht een oplossing: de Field Strip-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om je mes eenvoudig uit elkaar te halen, schoon te maken en weer in elkaar te zetten. Zonder dat je mes daarna speling heeft. En het belangrijkste voordeel: je hebt geen gereedschap nodig. Briljant.
Het systeem werkt simpel. Het mes wordt gescheiden in drie delen: beide greepdelen en het lemmet. Vervolgens maak je de onderdelen schoon. Zodra alles weer schoon is schuif je het mechanisme weer in elkaar tot de grepen weer sluiten. Zo kan je het mes zonder moeite schoonhouden.
Ontwerpen voor Zero Tolerance
Ken heeft ook messen ontworpen voor het Amerikaanse merk Zero Tolerance. Dit deed hij in samenwerking met messenmaker Mick Strider. De messen worden geheel vervaardigd in de Verenigde Staten. De messen blijken erg goed in de smaak te vallen en zijn geliefd. Kenmerkend zijn de opvallende, stoere vormen. De materialen die gebruikt worden zijn zeer solide en de messen zijn 'built like a tank'. Een aantal messen, waaronder de 0350, is voorzien van het SpeedSafe-assisted openingssysteem. Dankzij deze serie is Zero Tolerance groot geworden.
De Work Sharp Ken Onion-editie
Dat Ken zich niet alleen met messen bezighoudt blijkt wel uit de samenwerking met Work Sharp. In samenwerking met Work Sharp heeft Ken Onion de Work Sharp Ken Onion-editie ontwikkeld. Dit is een multifunctionele elektrische messenslijper, geschikt voor het slijpen van messen met een glad- en gekarteld lemmet. Maar ook scharen, scheppen en bijlen slijpen gaat prima. Deze machine is in feite een kleine professionele bandslijpmachine met een geleidingssysteem om messen met een hoek tussen 15 en 30 graden te slijpen. Daarmee is het bereik groot genoeg om zowel dunne Japanse koksmessen als veel dikkere outdoormessen te kunnen slijpen. Het systeem is aan je eigen wensen aan te passen met de handige accessoires. Het gebeurt niet vaak dat een messenmaker zo betrokken wordt bij het ontwerpen van een slijpmachine. Maar Ken Onion is een bijzonder geval.
De man achter de messen: Ken Onion
Ken Onion werd op 16 januari 1963 geboren in Wellington, Ohio, Verenigde Staten. Zijn jeugd heeft hij doorgebracht op een boerderij. Hier is zijn interesse voor messen ontstaan. Sinds zijn jeugd verzamelde hij messen. Voornamelijk oude messen en alles wat hij verder kon vinden op het gebied van messen. Hij hield ervan als ze waren gebruikt. Het gaf de messen een verhaal, een geschiedenis.
Ken had al gauw het idee dan hij ontwerpen kon verbeteren. Maar hij was niet op de hoogte van de messenindustrie. Tot hij in 1989 een magazine met messenillustraties vond bij een lokale winkel. Vanaf dat moment ging Ken Onion zelf aan de slag.
In Hawai ontmoet Onion een lokale messenmaker genaamd Stan Fuijisaka. De twee werden vrienden en Onion leerde de basis van het vak van Stanley. In 1991 maakte Ken zijn eerste eigen mes. Vijf jaar later kwam hij in contact met Doug Flagg van Kershaw. Ken vertelde hoe volgens hem een goed openingsmechanisme eruit zou moeten zien. Doug was meteen enthousiast. Wat volgde was een contract en al snel waren er meerdere vakmensen nodig om het idee werkelijkheid te laten worden. De SpeedSafe-assisted opening was geboren. Een succesvolle categorie messen. De rest is geschiedenis.