Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Grove slijpstenen

Grove en extra grove slijpstenen zijn een belangrijk onderdeel van het slijpproces. Veel mensen beginnen bij het slijpen vaak met een te fijne slijpsteen. En ja, dit gebeurt sneller dan je denkt. Door het gebruik van te fijne stenen duurt het erg lang om het mes weer scherp te krijgen. Niet erg efficiënt. Wanneer je precies een grove slijpsteen nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van het gebruik van messen en natuurlijk ook van de kwaliteit van je messen. Een lemmet van een hardere staalsoort zal langer scherp blijven dan een lemmet gemaakt van een minder harde staalsoort.

Veelvoorkomende problemen

Doordat fijne slijpstenen veel minder materiaal van het lemmet afhalen dan grove slijpstenen ontstaan er een aantal problemen bij (net iets) te botte messen.

  1. Tijdrovend: omdat fijne slijpstenen minder materiaal van het lemmet halen ben je enorm lang bezig om botte messen weer vlijmscherp te krijgen. Gebruik dus altijd een korrelgrootte die past bij de botheid van het mes.
  2. Ongelijke sneden: hoe langer je bezig bent met slijpen, hoe lastiger het wordt om constante slijphoek aan te houden. Hierdoor is de kans veel groter dat de sneden ongelijk worden, waardoor de snijkwaliteit van je mes achteruit gaat.
  3. Chipping: met een te kleine korrelgrootte is het vrijwel onmogelijk om een klein hapje in de snede te herstellen. Je slijpt dan de snede, maar herstelt de 'chip' niet en krijgt dus nooit de constante snijkwaliteit die je wilt.
Een Eden Kanso Aogami koksmes met beschadigingen in de snede.

De mate waarin je mes bot is, bepaalt met welke korrelgrootte je het beste kan beginnen met slijpen. Bovengenoemde problemen kunnen gemakkelijk opgelost worden met behulp van een grove slijpsteen. Meer tips over slijpen in het algemeen? Bekijk hier ons grote assortiment aan slijptopics, en wordt net als onze Leon binnen no-time een echte slijpmeester!

Wat is de goede hoek om een mes te slijpen?

Ieder mes heeft zijn eigen dikte. Een gemiddeld koksmes is vaak rond de 4 centimeter hoog, een schilmesje ongeveer 1 centimeter. Het bepalen van de juiste slijphoek kan lastig zijn. Deze video legt uit hoe je de juiste hoek bepaalt waarin een mes geslepen zou moeten worden:

Welke grove steen heb ik nodig?

We hebben veel verschillende slijpstenen en combi-slijpstenen in ons assortiment. Deze slijpstenen worden vooral gebruikt om diepere oneffenheden in het lemmet weg te werken. Onder onze grove slijpstenen zijn dan ook meerdere keuzes te maken; niet alle grove slijpstenen zijn hetzelfde.

We hebben grove diamantslijpstenen van DMT zoals deze DMT DiaSharp Benchstone Coarse. Diamantslijpstenen zijn altijd een goede keus omdat ze door de harde diamantdeeltjes erg snel materiaal afnemen.

Daarnaast hebben we ook 'standaard' slijpstenen waarmee je prima een botte of beschadigde snede kan herstellen. Andere populaire opties onder de grove slijpstenen zijn onder meer de Skerper Professional-steen met korrel 220 en de Shapton Pro Stone korrel 120, waarmee je met gemak je botte messen slijpt en uitdunt. In weinig tijd levert het gebruik van deze stenen al veel resultaat op.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillen zijn tussen de steensoorten van de verschillende fabrikanten. Een keramische slijpsteen met korrelgrootte 220 slijpt bijvoorbeeld echt anders dan een steen van zachter materiaal, in dezelfde korrelgrootte. Zo zijn er bijvoorbeeld belangrijke verschillen tussen de twee bekende Japanse merken Naniwa en Shapton.

Als je niet zeker weet welke steen voor jouw mes(sen) geschikt is dan geven we je uiteraard met plezier persoonlijk advies.

Vragen?

Zijn bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk? Aarzel niet en mail of bel ons. Of neem contact met ons op via Facebook en Twitter. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen.