Waarom je prima zelf je keukenmes kunt slijpen
Moeten jouw keukenmessen nodig geslepen worden? Wil je weer door die tomaten heen zoeven? In één keer door die kipfilet heen zonder zes keer zagen? Geen probleem, slijpen kun je prima zelf! Je hoeft er echt niet zo handig voor te zijn, iedereen kan het. Al na een paar keer slijpen, goedkoper dan de professionele slijper en vaak nog scherper ook. Dat wil jij toch ook?
Snel & makkelijk of superscherp
Bij het slijpen van keukenmessen is het belangrijk je te realiseren dat je twee kanten op kunt. Je kunt het snel en eenvoudig doen, waarmee je een behoorlijk goed resultaat krijgt. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt of geen zin hebt om je echt in de materie te verdiepen. Daarentegen kun je ook voor ultieme scherpte gaan: je steekt er een beetje meer tijd en moeite in, maar krijgt daar een veel scherpere snede voor terug. Vrij snel al scherper dan het keukenmes ooit nieuw was. De keuze is aan jou! En wat kost het slijpen van jouw koksmes? Dat ligt er natuurlijk helemaal aan hoe scherp jij jouw keukenmessen wilt hebben. Snel slijpen is over het algemeen wat voordeliger dan wanneer je jouw koksmessen vlijmscherp wilt hebben.
Snel en gemakkelijk keukenmessen slijpen
Dus jij wilt je keukenmessen zelf slijpen zonder gedoe? Prima! Regelen we! Met deze slijpmethoden voor verschillende budgetten moet dat lukken.
Slijpstaven
De slijpstaaf neemt heel erg weinig materiaal van je mes weg. Als je een mes intensief gebruikt, dan kun je je slijpstaaf dagelijks of in ieder geval met enige regelmaat gebruiken. Je mes blijft hierdoor scherp en je stelt het grotere onderhoud met een slijpsteen of slijpmachine nog even uit. Een ander groot voordeel van slijpen met een slijpstaaf is dat je er ook gekartelde snedes, zoals die van je broodmes, mee kunt slijpen.
Messenslijpers
Messenslijpers zijn handzame apparaatjes met keramische wielen die je mes slijpen. De messenslijpers - ook wel doortrekslijpers genoemd - zijn snel en eenvoudig te gebruiken om je mes weer scherper te maken. Een messenslijper is ook geschikt om naast keukenmessen ook bijvoorbeeld tafelmessen te slijpen.
Elektrische messenslijpers
De snelheid waarmee je je messen kunt bijslijpen wordt door velen als het grote voordeel van elektrische slijpmachines beschouwd. Vergeleken met bijvoorbeeld slijpstenen levert het bovendien nauwelijks schoonmaakwerk op. De werking is daarbij bijzonder eenvoudig. Je plaatst je mes met de hiel in de sleuf en maakt een snijdende beweging - zonder kracht te zetten - tot aan de punt van de snede.
Keukenmessen superscherp slijpen
Het kan jou niet scherp genoeg zijn? En daar wil je best wat moeite voor doen? Top! Wij hebben de beste slijpmethoden om jouw keukenmessen superscherp te krijgen. Fabrieksscherp? Daar lachen we om. Jij slijpt die messen scheermesscherp!
Slijpstenen
Het allerscherpste resultaat krijg je echter nog steeds met de "ouderwetse" slijpstenen - ook wel wetstenen genoemd. Is slijpen op slijpstenen gemakkelijk? Nee. Is het moeilijk? Evenmin. In het begin zal het wellicht wennen zijn, maar met enige ervaring kan iedereen zijn of haar mes vlijmscherp slijpen op een slijpsteen. Scherper dan op welke andere wijze dan ook.
Slijpsystemen
Het grote voordeel van een slijpsysteem is dat je altijd de gewenste slijphoek te pakken hebt. Bij het slijpen op waterstenen bijvoorbeeld is dit toch vooral een kwestie van gevoel. Op een slijpsysteem kun je de hoek daarentegen tot op de graad nauwkeurig afstellen. Zo slijp je je messen iedere keer weer net zo scherp als na de vorige slijpbeurt!
Stroppen
Door je snede te stroppen worden braampjes en andere onvolkomenheden, die na het slijpen op slijpstenen zijn achtergebleven, verwijderd. Het gevolg: een nóg scherper mes. Het grote voordeel van stroppen is dat je geen metaaldeeltjes meer weghaalt, maar het metaal ‘uitlijnt’. Hierdoor wordt je mes scheermesscherp, zonder materiaal te verliezen.
Zijn je messen toe aan een slijpbeurt?
Doe de keuzehulp en ontdek welk slijpgereedschap je nodig hebt.