Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe lang is de garantie op een accu van een zaklamp of hoofdlamp?

Aangezien er bij de meeste zaklampen een accu of batterijen meegeleverd wordt, leggen we je graag uit wat er onder garantie verstaan wordt en wat enkele uitzonderingen en aandachtspunten zijn. Bij batterijen en accu’s kom je namelijk qua garantie in een ingewikkelder gebied terecht.

Bij veel lampen staat een garantietermijn van vijf jaar voor materiaal- en fabricagefouten. Toch geldt dit alleen maar op de hoofd- en zaklamp zelf en niet op de accu. Fabrikanten verlenen één jaar garantie op de accu. Vanwege de wettelijke garantietermijn verlengt Knivesandtools deze garantie met één jaar. De accu heeft in principe dan ook in totaal twee jaar garantie.

De levensduur van een accu heeft met verschillende aspecten te maken. Gemiddeld laad je een Li-Ion-accu 500 keer opnieuw op, daarna is hij afgeschreven. Ook het gebruik heeft invloed op de levensduur. Of je hem langdurig laat liggen, consequent overlaadt in een slechte lader of als je hem juist in een hele hete óf ijskoude omgeving bewaart. Bij geval van garantie is het dan ook noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat het defect is ontstaan door middel van een materiaal- en/ of fabricagefout.

Verwijder de batterijen of accu uit de lamp
of draai de achterkant van de lamp iets los

Hoe verleng je de levensduur van je accu?

Om de levensduur van je accu’s en batterijen te optimaliseren, geven we je graag nog wat tips. Als je de zaklamp voor een tijdje niet gebruikt: adviseren we bij het gebruik van alkaline-batterijen altijd om deze geheel te verwijderen. Deze batterijen kunnen namelijk gaan lekken. De alkalische vloeistof tast aluminium in sterke mate aan. Met name de schakelaar van een zaklamp gaat hierdoor kapot en komen de batterijen door de lekkage uiteindelijk vast te zitten in de body. De lamp is dan ook niet meer te herstellen en de garantie - op zowel de batterijen als op de lamp - is in zijn geheel vervallen.

Bij de overige batterijen en accu’s heb je twee opties. Verwijder de batterijen of draai de achterkant van de lamp iets los. Ook als je de lamp niet gebruikt, trekt de lamp alsnog stroom uit de accu. Hierdoor ontstaat het probleem dat de batterijen leeg en de accu’s te diep ontladen raken. Door de verbinding officieel te verbreken, is dit probleem direct opgelost en weet je zeker dat de lamp weer snel klaar voor gebruik is. Kies je ervoor om de batterijen uit de lamp te halen? Let er alleen wel op dat de polen geen contact met elkaar maken. Ook wordt er altijd geadviseerd om ze op kamertemperatuur te bewaren. Zowel kou als warmte zorgen ervoor dat de spanning langzaam zal afnemen.

Bij Li-Ion-accu’s geven sommige mensen aan: "Ik ben zuinig op mijn accu's, ik laad ze zo min mogelijk op!" Maar bij deze accu’s is dit de verkeerde zuinigheid. Laad en gebruik ze dus regelmatig. Zo blijf je jouw accu nog lang gebruiken.

Product defect? Neem contact met ons op!

Is jouw zak- of hoodlamp defect of wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan hoe we je kunnen helpen.