Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix BC25R Expert Review door Koen van der Jagt

De productlijn van Fenix kent naast een groot aanbod van zaklampen, hoofdlampen en campinglampen ook een ruime keuze in fietsverlichting. Recent zijn aan de fietslampen twee nieuwkomers toegevoegd, waaronder het eerste rode achterlicht, de RC05. De nieuwe koplamp, die het type BC25R heeft meegekregen, is vanaf nu het instapmodel in de serie. 

Hoe goed is deze “budget-fietslamp” en wat zijn de bijzonderheden en mogelijkheden? Dat ga ik jullie vertellen in deze test aan de hand van een korte introductie om vervolgens de lamp onder de loep te nemen. Na de mogelijkheden bekeken te hebben stappen we op de fiets om te kijken hoeveel licht er uit deze compacte fietslamp komt, waarbij ook een tegenhanger de revue passeert. Zoals bij de meeste Fenix-lampen heeft ook de BC25R een unieke feature aan boord, die ik zeker ga belichten. Bij dit alles het nodige beeldmateriaal, omdat dat nu meestal meer zegt dan woorden.. Laten we beginnen!

Unboxing

De BC25R zit verpakt in een glanzende “hardcase” in de welbekende kleuren die Fenix al een tijdje gebruikt. De meeste gegevens en bijzonderheden vind je direct op de buitenkant, daar heb je gebruiksaanwijzing niet voor nodig. Pluspunt aan deze verpakking dat hij niet zo snel uitscheurt als bijvoorbeeld een kartonnen doosje, zodat je de lamp er eventueel goed in kunt terugstoppen wanneer hij langere tijd niet gebruikt wordt. De lamp met houder zit netjes in de plastic houder geklikt, maar de accessoires en de bijgevoegde documenten “zwerven” los door de verpakking. Omdat de lamp uit één stuk is ontbreken reserveonderdelen; alleen de noodzakelijke laadkabel en wat bevestigingsrubbers zitten erbij. Verder een meertalige handleiding en een garantiekaart. Geen overdaad, maar precies wat we nodig hebben.

Zojuist uitgepakt en geïnstalleerd

Specificaties

Op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing staan de technische gegevens van de BC25R. De lichtsterktes en de runtimes staan hier ook aangeven. Ik ga ze jullie hier besparen, ook omdat ze op de site van knivesandtools keurig vermeld staan. Later meer over de mogelijkheden en opties!

Eerste indrukken / Details

De BC25R is een langwerpige, vrij smalle lamp die niet al te zwaar aanvoelt. Hij lijkt wel wat op de grotere broer, de BC35R; al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen ik het ontwerp van z’n andere, wat “afronde” broer de BC21R beter geslaagd vind. De lamp is gemaakt van zowel metaal als plastic, al valt dit niet direct op. Daarvoor is de constructie van BC25R gewoon te goed. De lamp zit gewoon keurig in elkaar, we zien geen naden, scherpe randen of foutjes in de afwerking. Voordeel van lampen die uit één stuk gemaakt zijn is dat de onderdelen niet te lijden zullen krijgen van het telkens open- en dichtschroeven en dat de waterdichtheid beter gegarandeerd kan blijven. Nadeel is dat je de accu niet kunt vervangen.. We zien de bekende Fenix-kleuren terug: Zwart en mat grijs. Een tikje sober, maar verder niets mis mee. De lamp is netjes bedrukt (op de plastic gedeelten) en gegraveerd (op de metalen bovenkant). Opvallend zijn de koelribben op de achterkant; deze zijn er om de warmte goed te kunnen afvoeren. Vooral op de hoogste stand van 600 lumen heeft de lamp goede warmteafvoer nodig; een bijkomend voordeel aan een fietslamp is dat de rijwind actief meehelpt aan het koelen. De plastic power-knop zit ongeveer in het midden en heeft een duidelijk drukpunt. Onder de knop zien we vier kleine blauwe lampjes die de batterij status aangeven. Onderop de lamp zien een soort “rail”, een opstaande rand, die bedoeld is om de lamp snel en doeltreffend op de fietshouder te schuiven. Aan de voorkant hiervan zit de micro-usb poort waarmee de BC25R opgeladen moet worden. De lamp kan niet op de achterkant staan en dus niet als “kaars” gebruikt worden. Is ook niet echt een pré voor een fietslamp. De kop van de BC25R is het meest opvallend aan het ontwerp. We zien een vierkante lens met afgeronde hoeken aan de onderzijden met daarin een speciale reflector met veel “spiegels” en verschillende structuren. Hier is duidelijk over nagedacht en het idee is grondig doorgetest. De bedoeling van de reflector is de lichtbundel zodanig te richten dat je een groot mogelijk oppervlak uit kan lichten, maar dat ook je tegenliggers niet verblind raken. We gaan het later in deze test zien hoe dit in de praktijk uitpakt! De XP-G3 led (in neutraalwitte versie) zit keurig in het midden van de reflector. Zo hoort het; een niet goed gecentreerde lichtbron kan het lichtprofiel behoorlijk aantasten. Ook de meegeleverde montage klem zit er solide uit; het is overigens een vernieuwd ontwerp waarop ik bij de bediening van de lamp nog terug kom. Al met al zit het met de bouwkwaliteit en de afwerking wel snor: Ook na (helaas) een flinke val, waarbij de BC25R wel wat schade opliep, gaf de lamp verder geen krimp en had ik enkel wat “blikschade”. Om het verhaal te ondersteunen en / of te verduidelijken volgen hieronder wat foto’s die de BC25R en de details en bijzonderheden tonen!

Het oogt allemaal solide, zoals we gewend zijn bij Fenix
De BC25R heeft een wat sobere uitstraling
Zwart en grijs zijn de hoofdkleuren
Het lange en hoekige ontwerp heeft veel voordelen
De XP-G3-led zit keurig gecentreerd
Alle naden sluiten strak aan en de belettering is goed uitgelijnd
De karakteristieke reflector met veel spiegeling
Het valt niet direct op dat er zowel metaal als plastic gebruikt wordt
Koelribben achterop de lamp zorgen voor goede warmteafvoer
Close-up van verschillende reflectors
De bovenzijde is van metaal op de powerknop na
Nog een keertje van dichtbij: de speciale reflector en de “warme” led

Bediening / mogelijkheden

Doorgaans zijn Fenix-producten qua bediening makkelijk te doorgronden, oftewel: Je komt zonder gebruiksaanwijzing ook een heel eind. Dit geldt ook voor de BC25R. Om te beginnen moet de lamp opgeladen worden en de wijze waarop spreekt voor zich. Onder de kop zit de aansluiting, de kabel is bijgeleverd en als lader kun je een telefoonlader of je powerbank gebruiken. Het aantal Ampère maakt niet zoveel uit, de meeste laders zijn 1A tot 2A en dat is prima. Tijdens het laden zie je aan de blauwe indicatielampjes onder de schakelaar hoe ver je bent, wanneer alle led's continu branden is de lamp volledig opgeladen. Het laden duurt maximaal 2,5 uur, maar dan moet de batterij helemaal leeg zijn. Tijdens het gebruik lichten de indicators op, zodat je goed kunt zien hoeveel stroom er nog in de accu zit. Bij een bijna lege accu knippert de indicator zodat je vast gewaarschuwd bent. In tegenstelling tot goedkope lampjes blijft de BC25R op dezelfde sterkte branden totdat de accu leeg is. Maar dan gaat hij ook in een keer uit.. Een handigheidje: Neem een powerbank mee voor de zekerheid! De lamp kun je namelijk ook inschakelen terwijl je hem oplaadt via de powerbank. Kanttekening is dat dit alleen kan in de laagste stand; maar je bent in ieder geval gered en kunt dus veilig doorfietsen in het donker.

De BC25R is ook prima te hanteren als zaklamp
Onder de aan / uit knop zitten de indicatielampjes die de batterijstatus aangeven
De onderkant met de “rails” voor de bevestiging en de usb-laadpoort

Het lampje aan je stuur bevestigen is zo gebeurd. Palletje uit de vergrendeling, klem om je stuur, de pal weer terug en de bout vastdraaien totdat de houder stevig vastzit. Werkt prima en snel. Fenix levert rubber opvullingen in verschillende diktes bij, dit omdat de buismaat van je stuur behoorlijk uiteen kan lopen. Je kunt die rubbers aan de binnenkant van de klem bevestigen, alleen blijven ze niet altijd even goed zitten. Oppassen dus dat je ze niet kwijtraakt! Omdat veel fietssturen behoorlijk glad zijn gebruik ik wel eens stukje extra tape onder de houder om te voorkomen dat deze door extreme schokken wat uit positie raakt. Vervolgens schuif je de lamp op de reel, dit doe je van voor naar achter (dus tegenover de handle) totdat je een klik hoort en de lamp goed vastzit. Om hem weer los te maken moet je de vergrendeling / handle indrukken en de lamp naar voren schuiven. Zowel de lamp als de klem (de)monteren is op deze manier slechts secondenwerk. Je kunt de positie van de lamp afstellen door bijvoorbeeld op een muur op enkele meters afstand te richten. Zo zie je goed of de straal niet te hoog gericht staat. Wil je de lamp als zaklamp gebruiken (handige optie trouwens!) kun je dus de klem laten zitten.

De fietsklem zit binnen no-time aan je stuur bevestigd
Lamp erop schuiven en klaar is Kees!

Je zet de lamp aan of uit door de schakelaar een kleine seconde in te drukken. Vervolgens loop je d.m.v. klikken door de lichtstanden, in de volgorde LAAG > MIDDEL > HOOG > TURBO. De lamp onthoudt de laatst gebruikte lichtstand. Met het inschakelen gaan tegelijkertijd de indicators onder de knop branden zodat je direct en continu kan zien hoe het met de accuspanning is. De laagste stand begint bij 50 lumens, wat ik persoonlijk aan de hoge kant vind. Zeker in stedelijk verkeer kan dit als hinderlijk ervaren worden en een lagere stand gebruikt bovendien minder energie. De hogere standen gebruik je vooral buiten de bebouwde kom, de turbo kan ook handig zijn wanneer je bijvoorbeeld met een ATB off-the-road gaat of wanneer je een hoge snelheid hebt. We vinden ook nog een knipperstand terug, alleen is dit in Nederland niet toegestaan. Deze activeer je door middel van een dubbelklik. Wellicht kun je het als markering gebruiken bij een pechgeval of als signaalfunctie wanneer je de BC25R als zaklamp gebruikt. Al met al werkt de bediening trefzeker, de power-knop heeft een duidelijk drukpunt en is ook tijdens het fietsen goed vindbaar. Dit komt mede dankzij de blauwe lampjes die altijd branden bij een ingeschakelde lamp.

Vergelijk met andere lampen

Om een idee te geven van de afmetingen van de lamp zie je hieronder een vergelijk met twee lampen van dezelfde fabrikant: de Fenix BC21R fietslamp en de tactische zaklamp UC35 V2.0. Qua gewicht is de BC25R duidelijk de lichtste van het stel. Later in deze review komen we beide fietslampen weer tegen wanneer we de output gaan testen.

Side by side: de Fenix UC35 V2.0 zaklamp en de BC25R en BC21R fietslampen
Alle lampen hebben hun eigen gezicht mee gekregen
De fietslampen hebben duidelijk aanpassingen om verblinding tegen te gaan

Lichtbeeld / Lichtkleur

De vorm van de lampkop is duidelijk zichtbaar in het lichtbeeld. In tegenstelling tot de meeste (fiets)lampen zie je bovenin het profiel een afgetekende horizontale lijn en daarboven vrijwel niets. Knap gedaan van Fenix. De hotspot is kegelvormig en zorgt voor ruim voldoende licht op zo’n 15 tot 20 meter. Verder is de straal breed en belicht vooral net voor je fiets een brede baan zodat je nergens door verrast wordt. Wanneer je in het midden van een weg of straat rijdt, bestrijkt de straal de complete breedte van je pad. Wanneer je binnen op een muur de lamp uittest ziet het er allemaal wat apart uit: het profiel heeft meerdere strepen en duidelijk afgetekende overgangsgebieden. Buiten, in de praktijk, lijkt dit allemaal verdwenen en zien we pas hoe deze lamp je pad verlicht! Hieronder vind je de voorbeelden aan de hand van foto’s!

De lichtkleur is behoorlijk aan de gele kant. Dit zie je hieronder duidelijk terug wanneer we de BC25R en de BC21R met elkaar vergelijken. De tint is veel minder egaal dan de BC21R, je ziet duidelijk geel en wit door elkaar in het lichtprofiel. Voordeel van deze warme kleur is dat het minder verblindend werkt: Zowel voor jezelf bij nevel of mist als voor je tegenliggers. Ik heb het zelf als prettig ervaren, zeker tussen al die koud witte, verblindende verlichting van de gemiddelde (elektrische) fiets van tegenwoordig.

Een vergelijk van de lichtkleur met een witte wand als achtergrond

Beamshots

Tijd voor praktijkvoorbeelden! We beginnen met de fiets binnen met de lamp gericht op een witte wand. De afstand tot de wand is ongeveer 1 meter. Hieronder zie je de vier lichtstanden van de BC25R: Op de laagste stand neigt de kleur naar geel, bij de hogere standen komt er meer wit bij. Ook het typische “schildvormige” profiel is duidelijk zichtbaar.

Het belangrijkst is toch dat we weten hoe dit er buiten uitziet. De eerste locatie waar we naar toegaan is een weg onderaan een dijk met wat grote bomen aan de linkerkant van de weg. Zo kunnen we in een oogopslag zien hoe de BC25R het doet qua bereik en kleurweergave. Hieronder de vier lichtstanden met de lamp gemonteerd op een fietsstuur. Je ziet dat de intensiteit rond het wiel en in een smalle baan vooruit het hoogst is; ondertussen worden ook de bermen voldoende in het licht gezet.

Ter vergelijking hieronder de Fenix BC21R vanuit dezelfde positie. Je ziet een duidelijk verschil in lichtkleur, ook heeft de BC21R een wat meer egale bundel en wat meer bereik. Maar let eens op de boomstammen: De BC25R verlicht alleen een gedeelte van de stammen, terwijl de BC21R ook de takken deels in het zonnetje zet. Dit laat zien dat de BC25R voor tegenliggers minder storend zal overkomen.

De BC21R op de hoogste lichtstand

Ik kom nog even terug op de andere mogelijkheid van de BC25R: Als zaklamp. Zoals je hieronder kunt zien, heb je een brede bundel op de kortere afstand tot je beschikking met deze lamp. Prima geschikt vele alledaagse situaties, maar geen zoeklicht dus. Tijdens deze trip lag er wat sneeuw; zo kon ik ook gelijk goed de lichtkleur laten zien.

De BC25R als zaklamp
Nogmaals, nu van “over de schouder”

Conclusie

De BC25R is, ondanks de fors lagere prijs, een volwaardige en goede keuze voor een fietslamp. Hij zit goed stevig in elkaar en is eenvoudig op te laden; ook de bediening spreekt voor zich. Op de middelste standen gaat hij makkelijk uren mee, voor grote trips kun je altijd een powerbank voor noodgevallen aan je stuur vastmaken: tijdens het laden kun je de lamp gewoon blijven gebruiken. Sterke punten zijn het lichtprofiel (dat niet verblindt en een breed oppervlak bestrijkt) en de mogelijkheid tot het inzetten als zaklamp. Ook de (de)montage is een fluitje van een cent. Zelf zou ik graag een nog lagere lichtstand op de BC25R terug zien: zeker in het stadsverkeer ben je met pakweg 10 tot 25 lumen ook goed zichtbaar en tegelijkertijd minder storend voor andere weggebruikers. Verder gewoon een prima keuze voor dagelijks gebruik: Je hebt met de BC25R ruim voldoende licht op je fiets en bovendien een prima zaklamp beschikbaar.

Aan de rivier met de BC25R: licht genoeg!
Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.