Fenix PD36R Pro | Expert Review door Koen van der Jagt
Dat de "PD36" van Fenix een succes is blijkt uit het feit dat de serie onlangs een derde versie toegevoegd kreeg in de vorm van de PD36R Pro. Alledrie hetzelfde formaat, maar met andere eigenschappen in zowel lichtbeeld als bediening. De jongste versie, de PD36R Pro, staat in de spotlights in deze review, maar ik ga de serie ook met elkaar vergelijken. Lees en kijk mee!
Inhoud
Eerste indrukken
Het inmiddels bekende doosje brengt weinig verrassingen mee, al waardeer ik de verbeterde plastic houder waarin de lamp en de accessoires zitten. Alles blijft nu op zijn plek en is ook veel beter terug in de doos te stoppen. Het setje is compleet met batterij, holster, laadkabel en boekjes. Geheel in hedendaagse stijl ontbreekt een lader, verder is de inhoud in orde.
De PD36R Pro voelt voor mij direct vertrouwd aan, het is overduidelijk een Fenix-product. Hij is wel iets dikker dan de eerste versie, de PD36R. Dit komt voornamelijk doordat de 21700-accu een maatje groter is dan de 18650 uit de PD36R. De lamp voelt solide aan en de afwerking is van een hoog niveau: lichtbron netjes in het midden, gravering recht uitgelijnd en geen oneffenheden in de “lak” oftewel de anodisering. Het lijnenspel is vrijwel gelijk aan de PD36R: begrijpelijk, omdat er aan dit uitgebalanceerde ontwerp niet veel meer geschaafd hoeft te worden. Wanneer je PD36R en de PD36R Pro naast elkaar legt vallen direct drie verschillen op: de mode-button is verhuisd naar de achterkant bij de PD36R Pro en de rubberen standenschakelaar van de PD36R Pro heeft geen ingebouwde laadindicator meer; die is nu in de lampkop geplaatst. Het derde verschil is de lichtbron: de Luminus SST-40 led heeft plaatsgemaakt voor een krachtiger variant, een Luminus SFT-70. Wanneer je goed kijkt zie dat deze led uit vier segmenten bestaat en een lensje mist waardoor hij plat is. Doordat de schakelaar op de achterkant ook bij de Pro-versie uitsteekt kan geen enkele variant van de 36-serie op zijn achterkant staan en dus eventueel als kaars gebruikt worden. De draagclip is ongewijzigd maar lang en sterk genoeg om de lamp goed op zijn plek te houden. De lus van de lanyard kun je eenvoudig groter of kleiner maken en zo de lamp aan de pols hangen. Openschroeven van de lamp gaat soepel; ik adviseer mensen vaak om de schroefdraden regelmatig in te vetten om zo de levensduur te verlengen. In de lamp ziet het er ook in orde uit, een stevige veer in de eindkap vangt de schokken op.
Al met bevalt de eerste kennismaking met PD36R Pro mij uitstekend; ik heb eigenlijk niets aan te merken betreft bouwkwaliteit en afwerking.
Hieronder nog wat beelden van de 36-serie naast elkaar. Zoals je ziet ontlopen ze elkaar weinig qua formaat. De echte verschillen zie je terug in de bediening en de lichtbronnen. De PD36R heeft de kleinste led (SST-40), een stalen zijschakelaar met indicator en de powerknop op de achterkant. De Pro-versie heeft een sterkere SFT-70-led en beide rubberen schakelaars op de achterkant. De PD36 TAC heeft de grootste led (SST-70) en een mechanische schakelaar op de achterkant, speciaal gericht op tactisch gebruik.
Wanneer en hoe
Het handzame formaat, de output en het feit dat je de lamp volledig met een hand kunt bedienen maken van de PD36R Pro een allrounder waarmee je heel veel situaties aankunt. De lamp is in eerste instantie bedoeld voor mensen die garant staan voor veiligheid en handhaving. Via de (optionele) afstandsbediening kun je lamp op een wapen monteren en zo onderdeel van je tactische uitrusting maken. Zelf draag ik dit soort lampen vrijwel continu bij me in de herfst en winter, hij past prima in mijn jaszak zonder dat hij in de weg zit. Ook in huis kun je met de lamp uit de voeten, al is de eco-stand in mijn ogen te fel om de PD36R Pro als oriëntatielamp of leeslamp te gebruiken. Een tip voor binnenshuis: gebruik een (optionele) diffusor: hiermee spreid je de bundel en voorkom je verblinding.
Bediening en comfort
Hoewel je zelf voor een lader moet zorgen (geeft bij niemand problemen lijkt me) is het laden van de accu een makkelijk klusje. Wel merk je goed dat een 21700-accu met zijn grote capaciteit wat meer tijd nodig heeft om opgeladen te worden, reken op zo’n drie tot vier uur bij een volledige lege accu. Wanneer het indicatielampje groen wordt is de lamp weer volledig op sterkte.
Het grote verschil met de PD36R is het bedieningsconcept: de standenschakelaar heeft nu een plekje achterop de lamp gekregen. Hierdoor kun je beide knoppen met je duim bedienen en hoef je nooit meer te zoeken naar de mode-schakelaar. Om verwarring te voorkomen heeft de achterkant een schuin aflopend gedeelte gekregen waarop de mode-knop geplaatst is. Ook is de standenschakelaar afwijkend van vorm en duidelijk lager geplaatst dan de aan- en uitschakelaar. De opstaande rand op de achterkant wordt onderbroken op de plek waar de schakelaar zit waardoor je eigenlijk al gelijk je duim in de juiste positie hebt wanneer je de PD36R Pro vasthoudt. Keurig werk van Fenix!
Doorgaans vraagt het bedienen van een Fenix product weinig studie en deze PD36R Pro vormt daarop geen uitzondering. De lamp werkt precies zoals je het zou verwachten. Druk de powerknop half in voor momentary-on of klik door voor constant aan; daarna kies je via de mode-button de juiste sterkte. De laatst gebruikte lichtstand wordt in het geheugen opgeslagen. Naast vijf lichtsterktes zit er ook een verblindende stroboscoop-stand op de PD36R Pro die je bedient door de mode-button langer dan 0,5 ingedrukt te houden. Vanuit de stand “uitgeschakeld” knippert de strobe zolang je de knop vasthoudt, bij een ingeschakelde lamp zet je de flitsstand direct vast. Op dezelfde manier kom je daarna weer terug in de normale lichtmodus of je schakelt de lamp uit. Een sneltoets voor de turbo ontbreekt en zou in mijn ogen een goede toevoeging zijn. Informatie over de resterende power in de accu wordt kortstondig gegeven op het moment dat je inschakelt; zolang het lampje groen brandt of knippert kun je voorlopig nog vooruit. Pas wanneer de indicator rood knippert wordt het tijd om de accu te laden. Bij een lage batterijspanning zal de lamp uit zichzelf een tandje terug schakelen om de accu te sparen; dit doet de PD36R Pro ook wanneer de behuizing warmer wordt dan 60 graden Celsius.
De PD36R Pro is een lamp zonder opsmuk wat opties betreft maar laat zich trefzeker bedienen: het is bijna onmogelijk je te vergissen en dat vind ik gezien de beoogde gebruikersgroep ook veel waard.
Dit vind ik goed aan de PD36R Pro
De algehele kwaliteit, de verbeterde user interface en de krachtige en brede lichtbundel zijn de sterke punten van deze lamp. Je kunt een flinke afstand (zowel in lengte als breedte) in het licht zitten met een lamp die in je handpalm past. Ander goed punt is dat je een afstandsbediening kunt koppelen aan de lamp.
Dit kan beter
Ik vind het jammer dat de eco-stand ook een boost gehad lijkt te hebben waardoor 30 lumen nu de minimale sterkte is. Voor oriëntatie of binnen is deze stand te fel in de praktijk; een lagere (extra) stand van 5 lumen of minder zou ik er graag bij hebben; je kunt dan nog langer met een acculading doen. Een “shortcut” naar turbo zou een goede toevoeging zijn.
Waar voor je geld?
Ik vind de PD36R Pro niet echt goedkoop, er hangt voor een zaklamp best een prijskaartje aan. Aan de andere kant koop je voor dit geld wel een product dat hele goede prestaties levert (2800 lumen is een behoorlijke bak met licht), verpakt in een jasje dat compact genoeg is om iedere dag bij je te dragen. Je koopt voor dit bedrag een stukje degelijkheid waarvan je jaren plezier kunt en zeker zult hebben.
Mijn “rapport”
Met de PD36R Pro doet Fenix er een flinke schep bovenop in vergelijking tot de eerste versie. En dat terwijl het formaat hetzelfde gebleven is. De Pro-versie laat zich eenvoudiger bedienen en heeft beduidend meer lichtkracht. Anderzijds mis ik de zuinige lage stand die de PD36R wel heeft. Tactisch is de PD36R Pro in het voordeel dankzij de dubbele schakelaar op de achterkant en de mogelijkheid tot het aansluiten van een afstandsbediening. Ook vind ik de lichtbundel verbeterd met zijn bredere hotspot en het grotere bereik. Bouwkwaliteit en afwerking zijn dik in orde!
En dan nog dit
De rode camo-versie is een limited edition die zijn weg naar liefhebbers zeker zal vinden. Wees er dus snel bij!
Beamshots
De Luminus SFT-70 geeft de PD36R Pro zowel lichtkracht als een bovengemiddeld bereik. Opvallend is de grote hotspot waarmee je gemakkelijk het overzicht houdt. Ook blijft er voldoende spill over zodat je een groot gedeelte van je pad tegelijk in het licht zet en ook gemakkelijk afstanden tot een paar honderd meter kunt halen wanneer het geheel donker is. De lichtkleur is koelwit waaraan (zo hoort het!) een groene of blauwe zweem ontbreekt. De eerste locatie is een donkere bosweg op de Veluwe; we starten met de vijf lichtstanden. Nog een opmerking over de turbo-stand: deze kun je niet eindeloos gebruiken omdat de lamp in vrij korte tijd behoorlijk warm wordt. Na enkele minuten zal de lamp een stapje terug doen qua output om oververhitting te voorkomen. Hieronder zie je dat de hoge stand (1000 lumen) ook ruim voldoende licht geeft en heel bruikbaar blijkt in de praktijk. Deze hoge stand is veel langer achter elkaar te gebruiken en heeft minder beperkingen.
Hieronder nogmaals dezelfde locatie met de lamp in de hand. Op deze manier kun je de verhoudingen van het lichtprofiel ten opzichte van mijzelf goed zien.
We gaan voor de tweede sessie naar een totaal andere plek: een rivierdijk met veel frisgroen gras en enkel kale bomen. Een mooie plek om de hele serie met elkaar te vergelijken! Hier komen de verschillen letterlijk aan het licht: ten opzichte van de PD36R heeft de Pro-versie duidelijk meer bereik en output; de PD36 TAC heeft een nog bredere bundel dan de Pro maar weer wat minder bereik.
Nogmaals dezelfde locatie met de lampen in de hand en allen op maximaal vermogen. Kijk en vergelijk!
Koen van der Jagt
Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.