Eden TDL25R Plus Expert Review door Koen van der Jagt
Producten van Eden, het eigen merk van Knivesandtools, hebben inmiddels hun sporen verdiend en daarom ook een sterke positie veroverd in het assortiment. Naast een groot aantal messen, kijkers en keukenhulpen vinden we ook diverse zaklampen van het genoemde merk. Ontwikkeld en uitvoerig getest door de mensen van knivesandtools met als doelgroep o.a. politie en beveiligingsmensen. Ook werden “burgerversies” toegevoegd, geschikt voor dagelijks gebruik. Toen knivesandtools mij aanbood mijn eerste Eden-lamp ooit uit te proberen, had ik daar uiteraard oren naar! In deze review geef ik jullie mijn personal feelings over een van de laatste modellen, de Eden TDL25R Plus. Alvast een tipje van de sluier: ik heb nog nooit een lamp in mijn handen gehad die zo goed aan te passen is aan de wensen van de gebruiker! De rest vertel ik jullie verderop in deze review, aangevuld met foto’s van zowel de lamp als het lichtbeeld. Ook geef ik mijn mening en leg jullie uit hoe hij werkt. Kijk over mijn schouder mee!
Eden TDL25R Plus Specificaties
We trappen af met een blik op de specificaties, welke keurig vermeld staan op de site; ik pik er wat belangrijke uit:
- Minimale lichtsterkte: 1 lumen
- Maximale lichtsterkte: 1000 lumen
- Bundel bereik: 340 meter
- Led: Cree XP-L High Intensity
- Aantal lichtstanden: 5
- Extra lichtstanden: baken, firefly, knippermodus, SOS, stroboscoop
- Dikte (body): 2.2 cm
- Dikte (kop): 3.4 cm
- Lengte: 14.9 cm
- Gewicht: 137 gram
- Werkt op: 1x 18650-accu of 2x CR123A-batterij
Eden TDL25R Plus Unboxing
Het doosje waarin de Eden TDL25R Plus verpakt zit, valt niet op, ook niet qua inhoud. We zien de lamp (inclusief standaard meegeleverde 3400 mAh accu) en een laadkabel. Dat is het, maar veel meer heb je niet nodig om te starten. Een quick-guide had wel handig geweest, je moet nu de gebruiksaanwijzingen downloaden op de productpagina. Op de site vind je diverse accessoires, waaronder een stevig holster en een handig spiraalkoord. Fijn om te weten dat de meeste onderdelen los verkrijgbaar zijn, zodat je de Eden TDL25R Plus makkelijk kunt uitbreiden met een laadkabel en / of accu. Resumé: Sober, maar voldoende.
De eerste indrukken
De Eden TDL25R Plus is een middelgrote lamp; ongeveer het formaat van de Fenix FD41, die iets groter is. Hij kan mee in broekzak, maar in een jaszak of een holster draagt hij comfortabeler. De eerste indruk van de TDL25R Plus is erg goed: de lamp voelt vrij zwaar aan, maar dat ligt aan de bouwkwaliteit. Ook de afwerking is in orde: hij zit goed in de matzwarte “lak”. Ik heb de gewoonte een lamp altijd kritisch te bekijken, maar ik kon aan nergens een plekje in de lak of de reflector ontdekken. Ook de gravering zit netjes op z’n plek.
Wat direct opvalt is dat de body en de lampkop meerdere structuren hebben. Ribbels in de lampkop voor goede warmteafvoer en een fijnmaziger structuur op de body geven de TDL25R Plus een prima grip. De tactische ring is afneembaar, maar ook zonder de ring zal de lamp niet onverwachts wegrollen. Opvallende details in de lampkop zijn de magnetische laadunit met daarnaast een minuscuul statuslampje voor het laden en de draairing waarmee je de lamp kunt bedienen. Deze draairing heeft vele mogelijkheden, ik kom daar bij de bediening nog op terug. De mat-zilveren rand op de lampkop past mooi bij het ontwerp. In de kop zien we nog een bijzonder detail: een rubber stootrand geeft extra bescherming aan het glas tijdens een val.
In de kop zien we een vrij diepe en gladde reflector, wat betekent dat de lichtbundel smal en fel zal zijn. De platte XP-L HI led zit goed in het midden, wat een pluspunt is en bovendien belangrijk voor het lichtprofiel. De led oogt wat aan de oranje kant, dit voorspelt dat de lichtkleur warm zal zijn. Aan de achterkant zien we een grote schakelaar die gelukkig niet uitsteekt, maar toch blindelings te vinden is. Mede hierdoor kun je de lamp op de achterkant zetten om hem zo als kaars of baken te gebruiken. In combinatie met de optionele rode of witte kegels (34mm) kun je de TDL25R dus inzetten als baken: de lamp heeft meerdere knipperstanden. In de achterkant zit een vrij klein oog dat bestemd is om een spiraalkoord te bevestigen. Het koord kan ook aan de tactische ring bevestigd worden. Van mij had het oog wat groter mogen zijn zodat je ook dikkere draagkoorden kunt bevestigen.
Het rubber van de schakelaar heeft een fijnmazige structuur wat wegglijden van je duim voorkomt. Dit is in orde, evenals het duidelijke drukpunt. De TDL25R Plus bestaat uit drie delen; de schroefdraden “lopen” netjes maar het is wel verstandig om ze in te vetten om zo de levensduur van de lamp te verlengen. Zowel in de eindkap als de kop zitten stevige veren die de klappen opvangen. Het ziet er van binnen netjes afgewerkt uit, ook hier valt weinig aan te merken. Samengevat kan ik dus zeggen dat het met de bouwkwaliteit en de afwerking wel goed zit met deze lamp; het oogt degelijk en er is over nagedacht. Hier volgen wat foto’s ter verduidelijking!
Gebruik in de praktijk
De Eden TDL25R Plus werkt op zowel een 18650-accu (meegeleverd) als op 2 stuks CR123A-batterijen. De tweede optie zou ik alleen gebruiken in noodgevallen of in hele koude omstandigheden. De meegeleverde Eden 3400 mAh accu heeft een hoge capaciteit en is ruim voldoende voor urenlang licht. Een extra accu meebestellen is altijd handig, ze zijn over het algemeen vriendelijk geprijsd en het geeft een zeker gevoel om een reserve te hebben. Het laden van de 18650-accu werkt eenvoudig en doeltreffend: de magnetische connector klikt vanzelf aan de laadunit onder de lampkop. Het zal geen verrassing zijn dat elke (telefoon)lader met een usb-uitgang volstaat om te laden; dit is ook een mooie optie trouwens. Tijdens het laden brandt een minuscuul lampje, dat van rood in groen verandert wanneer de accu vol is. Afhankelijk van de batterijcapaciteit duurt het laden gemiddeld tussen anderhalf en tweeënhalf uur. Je kunt bij de TDL25R altijd de actuele batterijspanning opvragen, die weergegeven wordt middels het een tot vijf keer knipperen van de led: bij één keer knipperen is het tijd om bij te laden, bij vijf keer heb je nog een volle accu.
Lampen in deze klasse hebben eigenlijk het ideale formaat: ze zijn prima hanteerbaar en niet te groot voor in de jaszak. Ook de slanke vorm en de tactische ring zorgen voor uitstekende grip bij de TDL25R Plus. De lamp is zo ontworpen dat je hem altijd met een hand kunt bedienen, ongeacht hoe je hem vasthoudt. De tactische ring voorkomt dat de lamp uit je hand glijdt. Wanneer je de lamp in je handpalm houdt, controleer je de standen via je duim en wijsvinger. Zet je de lamp in voor tactische doeleinden, dan bedien je hem met je duim via de schakelaar aan de achterkant.
Zoals ik al eerder aangaf is de TDL25R Plus volledig aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Het lijkt wat ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Ik ga het jullie uitleggen!
Eden TDL25R Hoofdmodi
De Eden TDL25R Plus heeft drie hoofd-modi: Regular (standaard), Police (politie/beveiliging) en Momentary (volledige bediening via tactische schakelaar). Om een van deze drie in te stellen draai je de magneetring volledig naar links en je draait de eindkap los. Vervolgens haal je de batterij eruit en stop je deze na enkele seconden weer terug. Druk met je duim de tactische schakelaar half in en draai tegelijkertijd met je andere hand de ring naar positie 2 (Regular), 3 (Police) of 4 (Momentary). Wanneer je nu de schakelaar weer loslaat, krijg je van de lamp een bevestiging voor de gekozen modus middels 1 (Regular), 2 (Police) of 3 (Momentary) keer een korte flits. Afhankelijk van hoe je de lamp gaat gebruiken kies je dus op deze manier je gewenste modus.
Noot: Bij het beschrijven de de modi heb ik de functie van de draairing op standaard staan; ook dit is naar wens aan te passen, maar ik wil daar later op terug komen.
In Regular mode is de ring de “hoofdschakelaar”: staat deze volledig naar links dan is de lamp uit en ook niet via de tactische schakelaar in te schakelen. Andersom werkt het wel: via de ring inschakelen en vervolgens met de tactische knop uitschakelen lukt wel. Momentary (de lamp ingeschakeld houden zolang je de knop vasthoudt) werkt zowel door middel van het half als het volledig indrukken van de schakelaar. Het kort volledig indrukken van de tactische schakelaar schakelt de lamp op dezelfde manier in als via de ring, met als enige verschil dat je inschakelt op de laatst gebruikte stand. Van lichtstand wisselen doe je door aan de ring te draaien of door de schakelaar half in te drukken. Je schakelt de lamp uit middels het volledig (kort) indrukken van de eindschakelaar of door de ring terug in de meest linkse positie te draaien. Zo zie je dat je alle functies van de lamp met een hand onder controle hebt!
Er zit nog een hele gave functie verstopt in de Regular-modus: Bij ingeschakelde lamp (ongeacht welke lichtstand) kun je door middel van het half indrukken van de tactische schakelaar de lamp traploos dimmen tot een hele lage stand. Met deze optie kun je dimmen tot aan de zogeheten “vuurvlieg-stand”. In deze stand gaat de accu enorm lang mee en heb je precies genoeg licht om je te oriënteren in een stikdonkere nacht. Deze allerlaagste stand is zelfs nog aan te passen! Ik kom hier later nog op terug.
Druk je de knop volledig in en houd je deze vast dan gaat de Eden TDL25R Plus traploos naar de hoogste stand; wanneer de op een na hoogste stand en de maximale stand bereikt worden wordt dit aangegeven door middel van een korte flits. Veel mogelijkheden dus en heel secuur in te stellen. En dit is nog niet alles; we hebben de speciale modi nog! Deze schakel je in door de schakelaar volledig ingedrukt te houden en tegelijkertijd aan de ring te draaien. Let er hierbij op dat, wanneer je dit doet, je in eerste instantie de laatste gebruikte lichtstand inschakelt als je dit doet met de ring in een andere positie dan volledig links. Je kunt nu kiezen uit de volgende zes speciale opties, die ook memory hebben: dat wil zeggen dat de lamp de laatst gebruikte stand onthoudt.
De standen (van links naar rechts)
- Batterijstatus
- Knipperstand
- Momentary Turbo (bij half en geheel indrukken schakelt altijd de hoogste stand in)
- Traploos instelbaar licht met iedere seconde een flits met maximale output; de zogeheten .”verkeersmodus”
- S.O.S.-signaal
- Stroboscoop (half ingedrukt momentary, volledig indrukken vast ingeschakeld)
Wat echt gaaf is hier, is het feit dat je de knipperstanden en het SOS-signaal zowel kunt dimmen door middel van half indrukken als weer in sterkte toe kunt laten nemen door het volledig indrukken van de schakelaar. Zo kun in combinatie met een verkeerskegel zowel een opvallend alarmsignaal als een minder opvallend baken creëren.
Zoals je ziet is dit de Regular-mode de beste basis wanneer je lamp voor algemeen gebruik inzet. Het feit alle functies met een hand bedienbaar zijn, de traploos regelbare sterkte met firefly en de onwijs gave knipper-modi hebben indruk op me gemaakt!
Police Mode
In de Police-mode werkt de draairing hetzelfde als in Regular: van links naar rechts draaiend ga je door de lichtstanden, van laagst/uit tot de hoogste (rechts). De tactische schakelaar heeft een belangrijk verschil ten opzichte van de algemene modus: hij schakelt bij volledig indrukken altijd de stroboscoop in, ongeacht van welke stand je komt of in welke positie de draairing staat. Je kunt het dus nooit fout doen wanneer je belaagd wordt als politieman of beveiliger. Middels half indrukken van de schakelaar zet je de lamp aan en uit in de laatste gekozen stand. Bijzondere optie is dat je, wanneer je opnieuw half indrukt, je de lichtstand traploos laat oplopen tot turbo of aflopen tot firefly. Zo heb je ook in deze modus alle lichtstanden onder controle via de schakelaar achterop de lamp. De Police-modus heeft geen momentary-on voor de gewone lichtstanden, het volledig indrukken van de tactische knop schakelt altijd (momentary) stroboscoop in. De zes speciale opties zijn hetzelfde als in de Regular-mode. Minder uitgebreid dus deze modus dan de algemene modus, maar geschikt gemaakt voor speciale doeleinden, waaronder het politieapparaat.
Momentary Mode
Ook in de Momentary-mode heeft de draairing dezelfde functie: je schakelt ermee in en kiest de gewenste lichtstand. De tactische schakelaar heeft echter een beperkte functie: je kunt de lamp ermee uitschakelen, zowel door middel van half of volledig indrukken nadat de je de lamp met de draairing ingeschakeld hebt, maar verdere functies ontbreken hier. Zoals de naam van de modus al zegt is de schakelaar bestemd om de lamp in te schakelen zolang je de knop ingedrukt houdt. Let wel op dat, wanneer je van lichtstand wisselt via de ring dat de “momentary” vervalt: de lamp blijft nu branden wanneer je de schakelaar loslaat. Momentary is een ideale stand wanneer je optimale controle wilt houden of korte checks wilt uitvoeren. Ook in deze modus zijn de zes speciale modi aanwezig: Na de eerste keer inschakelen blijft de stand intact (de lamp blijft dus branden na het loslaten van de knop); schakel je uit en daarna weer in, dan is de stand momentary. Ook hier kun je dus weer kiezen wat je het beste ligt. Dit is een handige modus voor diegenen die de lamp zonder extra handelingen willen uitschakelen: je kunt wanneer je uitsluitend de tactische schakelaar gebruikt lamp nooit per ongeluk aan laten staan.
Zagen wij tot nog toe dat de draairing in alle drie de modi dezelfde functie had, de TDL25R Plus zou zichzelf niet zijn als ook de draairing naar wens in te stellen is. Ik heb het al eerder aangehaald, maar het echt ongelooflijk wat deze zaklamp allemaal kan! Om de functie van de draairing aan de passen zetten we hem dit keer in stand 6 (dus helemaal rechts) en doen de batterij opnieuw in de lamp. Na het terugdraaien van de eindkap houden we de schakelaar half ingedrukt en draaien we tegelijkertijd aan de ring om de gewenste stand in te stellen. Ter bevestiging van de gekozen stand zal de lamp 1 tot 6 keer knipperen, zodat je kunt zien of alles juist ingesteld is. Een beknopte toelichting op de standen, beginnend vanaf links:
- Van uit naar de hoogste stand
- Beginnend bij firefly naar laag, dan medium, vervolgens turbo; de zesde stap stroboscoop
- Van firefly oplopend naar turbo in zes stappen, met firefly onderverdeeld in vier stappen
- Van uit naar firefly, dan laag, hoog, turbo en vervolgens verkeersmodus
- Van uit naar laag, hoog, turbo, verkeersmodus en hoog
- Van uit naar laag, hoog, turbo, stroboscoop en momentary
Het moet wel gek lopen wanneer hier je favoriete stand niet tussen zit. Wat een mogelijkheden weer!
Soms kwam het voor dat ik de lamp per ongeluk aan draaide wanneer ik hem vasthad. Maar ook dit is uit te sluiten en het luistert naar de functie Power On On Ring Move. Een mond vol; maar het betekent simpelweg dat je het inschakelen van de lamp via de ring kunt deactiveren. Zet de ring in positie drie, verwijder en laad vervolgens de accu en houd de schakelaar half ingedrukt terwijl je tegelijkertijd de ring op positie 1 (uitgeschakeld) of 2 (ingeschakeld) zet. Ter controle knippert de lamp respectievelijk 1 of 2 keer. Zodra je de ring gedeactiveerd hebt, kun je de lamp alleen nog via de tactische schakelaar aanzetten. Schakelen tussen de lichtstanden via de ring is nog wel mogelijk. Deze optie is bijvoorbeeld handig wanneer je de lamp in je broekzak draagt: hij zal op deze manier niet gemakkelijk vanzelf inschakelen. Ik kwam erachter tijdens het testen dat de lamp na het uitschakelen ongeveer drie seconden nodig heeft om deze functie te “her-activeren”. Binnen die tijd kun je de lamp wel weer via de ring inschakelen. Zal in praktijk niet zo vaak gebeuren denk ik… Een weetje dus, wat overigens niet vermeld staat in het schema. Goede functie overigens, zeker wanneer je de lamp continue en dus vaak ongemerkt bij je hebt.
We zagen eerder de mooie functie van het traploos dimmen van de lamp tot aan de zogeheten “vuurvlieg-modus”. Het zou kunnen zijn dat je de allerlaagste stand (zoals die standaard is ingesteld) toch nog wat te fel vindt. Ook hier is aan gedacht: Je kunt de allerlaagste stand in (maar liefst!) acht trappen aanpassen aan je wens. Ook dit werkt via de inmiddels bekende manier van instellen: Ring dit keer op positie vijf (die hadden we nog niet gehad), de accu verwijderen en weer laden en daarna de schakelaar half indrukken. Standaard staat de laagste stand ingesteld op vijf: de lamp knippert vijf keer na het instellen. Draai de ring naar de meest linkse stand om een lagere en naar de meest rechtse stand voor een hogere laagste stand. Klinkt apart, maar zo is het nu eenmaal .. Op deze manier kun je doorgaan tot de lamp een keer (minimum output) of acht keer (maximale lage stand) knippert. Het is wel zo hier, dat je dus bijvoorbeeld om van de middelste naar de laagste stand te gaan het ritueel vier moet herhalen; dus ik zou zeggen, eenmaal instellen naar wens en niet dagelijks veranderen.. Wanneer je in de firefly-mode bent, kun je die weer onderverdelen in vier stappen door de schakelaar kort half in te drukken. Je hebt nu, wanneer de TDL25R Plus in stand drie staat (zie punt 3 van het verhaal hierboven), maar liefst zes plus drie vaste standen tot je beschikking!
Grootte vergelijk
Om de grootte aan te geven heb ik wat foto’s gemaakt met de TDL25R Plus naast een andere bekende, de FD41 van Fenix. Grappig om te zien dat buiten het feit dat de twee vrijwel dezelfde afmetingen hebben, ook de specificaties weinig van elkaar verschillen. Dus hebben we gelijk een leuke “tegenhanger” die we kunnen gebruiken in de vergelijkingstest. Hieronder wat foto’s!
Lichtkleur van de zaklamp
De Eden TDL25R Plus heeft volgens de gegevens van knivesandtools een lichtkleur van 2700 Kelvin. Dit staat gelijk aan warmwit en dat zie je bij een zaklamp niet zo vaak. De warme, gelige kleur zou voor meer verblinding zorgen; iets wat ik niet in praktijk heb kunnen testen omdat ik geen gegadigden kon vinden…. Feit is wel dat een warmere lichtkleur het beter doet wanneer de luchtvochtigheid hoger wordt; tijdens mistig weer is deze lamp dus in het voordeel ten opzichte van de koudwitte lampen. Hieronder een foto die de tint van de TDL25R Plus laat zien wanneer je op een witte wand schijnt. Om je een indruk te geven van de lichtkleur heb ik Fenix FD41 met koudwitte tint er naast gehouden.
Lichtprofiel
De gebruikte Cree XP-L HI led staat garant voor een fors bereik gekoppeld aan een goede output. In combinatie met de relatief diepe en gladde reflector krijg je dus een lampje dat behoorlijk ver “werpt”; dat wil zeggen dat je er een behoorlijke afstand mee haalt. In het profiel zie je dit terug: een vrij kleine, maar intense hotspot met daaromheen de spill, het zogenaamde restlicht. De overgang tekent zich scherp af; er is vrijwel geen corona aanwezig en daardoor zul je in de praktijk verder kunnen “kijken”. Ter verduidelijking wat ik bedoel: Wanneer je in een kamer staat met het licht aan kun je minder goed zien wat er buiten gebeurt dan met het licht uit. Ik zal je later in deze review hier meer over laten zien aan de hand van praktijkbeelden. Het profiel ziet er verder keurig uit, geen vlekken of onvolkomenheden. Had ik ook niet verwacht omdat de led prima in het midden zit en de reflector geen mankementen vertoont.
Beamshots
Nu wordt het tijd om de lamp in actie te zien! Eerst kijken we naar de verschillende sterktes wanneer we op een witte wand schijnen, de zogeheten “indoor-beamshots”. Voor alle foto’s zijn dezelfde instellingen gebruikt om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen, met één verschil: De gebruikte sluitertijd is binnen 1/125 seconde en buiten 4 volle seconden. Notitie: het kan zijn dat je op de lagere standen vrijwel niets ziet op de foto, dit is een combinatie van de afstand tot de muur en de geringe output. Nu dus eerst de zes standaard lichtstanden getoond in een GIF-bestand.
En nu naar buiten! De locatie is een asfaltweg onderaan een dijk met een bomenrij op links. Zo zie je mooi wat de lamp doet op verschillende “onder- en achtergronden”. Ook hier heb ik weer gekozen voor de zes lichtstanden die je via de draairing kunt oproepen; het is natuurlijk wel zo dat je in principe tussen 0,1 en 1000 lumen alle gewenste sterktes instellen kunt via de traploze optie. Notitie: De lage lichtstanden zullen nauwelijks zichtbaar zijn op de foto, maar de beelden geven de realiteit goed weer.
Laten we nu eens kijken naar hoe de Eden TDL25R Plus het doet tegen de Fenix FD41. Beide lampen op de hoogste stand; de afstand tot de bocht is ongeveer 225 meter. Qua bereik ontlopen de lampen elkaar niet veel, het lichtbeeld van de FD41 laat zien dat hij een “gecombineerde” lens heeft: meer licht op de eerste meters en een mindere afgetekende hotspot.
Volgende locatie: Een boom op zo’n 175 meter. Ook hier weer het verschil in lichtbeeld: het profiel van de TDL25R Plus toont meer een “lightsaber”. Mede dankzij de koudere lichtkleur reikt de straal van de FD41 iets verder, al is dit niet overduidelijk. De lampen geven elkaar erg weinig toe qua bereik.
Nogmaals beide lampen op de boom gericht, maar nu de camera wat meer op afstand. Je ziet hier meer mooi dat de bundel van de TDL25R “verder weg” begint, de FD41 verlicht de weg en de paaltjes op kortere afstand.
Wanneer er sneeuw ligt, moet ik naar buiten met zaklampen…je krijgt vaak een ander effect èn een mooi beeld van de lichtkleur. Je ziet hieronder dat de TDL25R ook in de sneeuw zijn warme lichtkleur toont; de objecten zoals de paaltjes worden weergegeven alsof ze door de zon beschenen worden. Ik had dit keer een andere tegenhanger bij me, de Led Lenser MT14. Deze heeft ook een koudwitte lichtkleur zodat je het verschil tussen koud- en warmwit duidelijk ziet.
Conclusie
Naarmate ik de Eden TDL25R Plus getest heb, ben ik de lamp meer en meer gaan waarderen. Op het eerste gezicht oogt het allemaal wat sober qua lamp en accesoires; ook de gebruiksaanwijzing doet wat ingewikkeld aan. Heb je het eenmaal door, dan ontdek je een lamp die qua mogelijkheden zijn gelijke niet kent! De TDL25R is een prettig in de hand liggende lamp van prima bouwkwaliteit. Er is duidelijk aandacht besteed aan het ontwerp en de duurzaamheid, daarbij rekening houdend met de inzetbaarheid op tactisch gebied. Dus niet het sleutelhangerlampje om bij te schijnen wanneer je het slot van je auto niet kunt vinden.. Dat zie je ook terug in de lichtbundel: een geconcentreerde bundel, geschikt om te verblinden (wanneer het nodig is) of om een behoorlijke afstand te halen tijdens een nachtelijke zoektocht. Voor mij persoonlijk heeft de Regular-mode mijn voorkeur, vooral omdat ik de lamp meestal in normale situaties gebruik. Werk je in de beveiliging of bij de politie, pas je de mode eenvoudig aan naar de gewenste situatie. De speciale licht- en knipperstanden vind ik geweldig op deze lamp, evenals te mogelijkheid om de lamp te dimmen naar standje “gloeiende spijker” en weer terug naar turbo. Heb je eenmaal je favoriete modus ontdekt en de lamp ingesteld naar jou wensen, dan beleef je enorm veel plezier van alle mogelijkheden. De optionele diffusors zijn aan te raden; zo kun je de lamp eenvoudig omtoveren in bijvoorbeeld een signaleringsbaken of een campinglamp. De lichtkleur is aan de warme kant, een koudwitte versie zou een mooie een relatief eenvoudig te realiseren toevoeging zijn. Ook een stevige voet om de lamp in te zetten wanneer je hem als baken gebruikt is welkom! Hij staat nu nog niet stabiel genoeg op een minder vlakke ondergrond. Nog een wens: een grotere versie van dit technisch wondertje.
Samengevat: Ik ben overtuigd van de kwaliteiten van de Eden TDL25R Plus!
Koen van der Jagt
Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door LEDs. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is een van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.