Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Helderheid - Verrekijker

De helderheid van het door de verrekijker geleverde beeld wordt voor een groot gedeelte bepaald door de vergrotingsfactor en de diameter van de frontlens. Een verrekijker met een grote helderheid is aan te bevelen voor gebruik onder matige lichtomstandigheden.

Bedenk wel dat het schemergetal zeker zo belangrijk is als de helderheid. De helderheid of lichtsterkte neemt toe bij een lagere vergrotingsfactor. De helderheid is immers het kwadraat van de uittredepupil, die berekend wordt door de frontlensdiameter te delen door de vergrotingsfactor (zie uittredepupil). Maar als je de details van bijvoorbeeld een informatiebord op een wat grotere afstand bestudeert met de heldere kijker met een lage vergroting kan je misschien de tekst niet lezen terwijl de kijker met de grotere vergroting en de lagere helderheid wel functioneert als de leesbril die je zoekt.

Het is goed je te realiseren dat ook de beste nachtkijker op een gegeven ogenblik de handdoek in de ring zal gooien. Als het te donker wordt, wordt het tijd voor een restlichtversterker...

Wat in het hele verhaal buiten beschouwing blijft is het verschil in helderheid veroorzaakt door mindere optiek in gedeeltelijk ontbreken van coating of toepassing van een mindere kwaliteit coating. Dit heeft grote invloed op de uiteindelijke beeldkwaliteit. In onderstaand voorbeeld (weliswaar met de computer gemaakt, maar het geeft een idee) krijg je een idee wat het verschil kan zijn tussen een goede en slechte verrekijker met dezelfde theoretische waarde van helderheid en vergroting. Toch een verschil in helderheid en detailweergave veroorzaakt door bijvoorbeeld mindere kwaliteit lenzen en coating.