Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco Para 3 Lightweight vs Benchmade Bugout

De Spyderco Para 3 Lightweight en Benchmade Bugout zijn twee geweldige EDC-messen. Populair onder liefhebbers om hun functionaliteit en aantrekkelijke uiterlijk. Beide messen hebben veel overeenkomsten, maar zijn tegelijkertijd compleet verschillend! Maar hoe verschillen ze? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Voor deze versus vergelijken we de Spyderco Para 3 Lightweight C223PBK en de Benchmade Bugout 535-GRY1.

De overeenkomsten tussen de Spyderco Para 3 Lightweight en Benchmade Bugout

De Para 3 en de Bugout verschillen van design. Toch zijn er veel overeenkomsten. Beide messen zijn gemaakt in de Verenigde Staten, lichtgewicht, eenhandig te openen en ongeveer 18,5 cm lang in geopende positie.

Ook zijn beide messen voorzien van een deep-carry pocketclip, een lanyardhole in de greep en kosten ze ongeveer even veel. Dat laatste hangt wel af van welke versie je kiest. Beide messen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Nog een overeenkomst!

De verschillen tussen de Spyderco Para 3 Lightweight en Benchmade Bugout

Lemmet

De Spyderco Para 3 heeft een hoog lemmet. De Benchmade Bugout niet. Daardoor is het mes een stuk slanker en neemt de Bugout minder ruimte in beslag in je broekzak. Het voordeel bij de Para 3 is dat je door het hoge lemmet een plek hebt om je duim te plaatsen. Dit resulteert in meer controle over het mes tijdens het snijden. Ook de vingergroef, die bij de Bugout mist, helpt hierbij.

De Para 3 Lightweight heeft een duimgat en de Bugout een dubbele duimsteun. Het hangt af van je voorkeur welke van de twee je verkiest. Ze werken in praktijk hetzelfde. Wél is een duimgat makkelijker te openen met handschoenen aan. Al gaat dat met een duimsteun ook prima met wat oefening.

Het lemmet van de Para 3 is 3,7 mm dik. Daarmee is het lemmet 1,5 mm dikker dan dat van de Bugout.

Staalsoort

Ook qua staalsoort verschillen beide messen. Al moeten we wel toevoegen dat allebei te verkrijgen zijn in verschillende uitvoeringen met andere staalsoorten. Daarom vergelijken we voor deze versus de twee standaard modellen: de Para 3 Lightweight met CTS-BD1N-staal en de Bugout met CPM S30V-staal. CTS-BD1N is makkelijker en dunner te slijpen. Ook roest het staal minder snel. Daarom gebruikt Spyderco deze staalsoort ook voor keukenmessen. CPM S30V is robuuster en kan dus beter tegen een stootje. Ook blijft het staal langer scherp.

Handgreep

Beide handgrepen zijn gemaakt van een hoogwaardige kunststof. Bij de Para 3 is dit FRN: fiber reinforced nylon. En bij de Bugout is dit Grivory. Het meest merkbare verschil is dat Grivory iets ruwer aanvoelt en FRN iets gladder. Bij de Bugout worden de greepdelen bij elkaar gehouden door losse standoffs. Deze zitten aan beide kanten van de greep vastgeschroefd. Bij de Para 3 is dit anders. Daar zijn de standoffs onderdeel van de kunststof greepschalen. In deze standoffs zit een tube met schroefdraad geperst. Dit vermindert de hoeveelheid onderdelen voor de handgreep aanzienlijk.

De handgreep van de Para 3 heeft meer rondingen en textuur voor een goede ergonomie en grip. Ook is de handgreep iets dikker dan die van de Bugout.

Gewicht

Desondanks het feit dat beide messen in het lichtgewicht-segment thuishoren is er een merkbaar verschil. De Para 3 Lightweight weegt 70 gram, en de Bugout slechts 55 gram. Dit komt door het dikkere en hogere ontwerp van de Para 3.

Vergrendeling

De Spyderco Para 3 maakt gebruik van een compressionlock-vergrendeling. Dit is een soort van omgekeerde linerlock. De Bugout heeft een axislock. Dit is een vergrendeling die met behulp van twee springveertjes op zijn plek valt en zo het lemmet blokkeert.

Beide vergrendelingsmechanismes zitten in de rug van de handgreep. Zodat je vinger niet in de baan van het lemmet komt wanneer je het mes sluit. Het grootste verschil is dat de Bugout door het design van de axislock voor zowel linkshandigen als rechtshandigen geschikt is. Je gebruikt namelijk je duim en wijsvinger. Bij de Para 3 Lightweight gebruik je je wijsvinger. Daarom is er een linkshandige variant voor als je linkshandig bent.

Welk mes kies je?

Er is geen foute keuze. Zoals eerder vermeld vallen beide messen in het lichtgewicht-segment en presteren ze in grote lijnen hetzelfde. Het is dus een kwestie van smaak en voorkeur. Wil je een zakmes dat zo compact en licht mogelijk is? Ga dan voor de Benchmade Bugout. Vind je een ergonomische handgreep belangrijk en heeft een duimgat je voorkeur? Ga dan voor de Spyderco Para 3 Lightweight. Ook is het belangrijk om na te denken waarvoor je het zakmes wilt gebruiken. CTS-BD1N is roestvaster en beter geschikt voor food-prep. CPM S30V is robuuster en kan dus beter tegen zwaar gebruik.