Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

De warmtebronnen in je keuken op een rij

Waar koken op gas decennialang de standaard was, bestaan er tegenwoordig de nodige, vaak duurzamere, alternatieven. De warmtebron die je gebruikt voor het koken, kan echter van invloed zijn op de te gebruiken pannen. Niet iedere pan kan ieder type fornuis verdragen. Daarom zetten we hieronder de verschillende mogelijkheden op een rij.

Gaskookplaat:

Er zitten grote voordelen aan het koken op gas. Niet voor niets is dit nog steeds de meest gebruikte warmtebron in de (professionele) keuken. Een gaskookplaat is in aanschaf relatief voordelig. De warmte is na het ontsteken onmiddellijk beschikbaar en werkt in combinatie met alle pannen. Flexibeler kan je het niet krijgen. Het nadeel is dat van met name kwalitatief wat minder goede pannen, de bodem na verloop van tijd krom kan gaan trekken.

Ga hier naar de pannen die geschikt zijn voor koken op gas

Gas-op-glaskookplaat:

Het schoonmaken van een gaskookplaat kost wat meer tijd doordat het geen vlakke plaat is. Dit probleem is opgelost met een gas-op-glaskookplaat. Hierbij zijn de gasbranders op een glazen plaat gemonteerd terwijl de pannen op pannendragers geplaatst kunnen worden. Dus een wat modernere vorm van koken op gas. Met de vertrouwde flexibiliteit voor wat betreft de pannen die gebruikt kunnen worden.

Ga hier naar de pannen die geschikt zijn voor koken op gas

Gas-onder-glaskookplaat:

Nog makkelijker om schoon te maken is een gas-onder-glaskookplaat. Hierbij zijn de gasbranders onder een glazen plaat gemonteerd. Dus wel direct warmte, voordelig op gas koken en lekker snel klaar met schoonmaken. En alle pannen voelen zich thuis op dit kooksysteem.

Ga hier naar de pannen die geschikt zijn voor koken op gas

Inductiekookplaat:

Bij een inductiekookplaat wordt de warmte overgedragen d.m.v. magnetische velden die in de bodem van de pan omgezet worden in warmte. Dit betekent dat het materiaal van pan geschikt moet zijn voor inductiekoken. Meestal wordt dit aangegeven. Mocht je echt twijfelen dan kan je met een magneet testen of hij geschikt is. Blijft de magneet aan de bodem hangen, dan moet het goed gaan. Ook is het belangrijk dat de bodem van de pan vlak is. Dus in sommige gevallen kunnen pannen die op gas gebruikt zijn, niet meer op inductie gebruikt worden.

Doordat de warmte in de pan wordt opgewekt is koken op een inductieplaat relatief veilig. Er is alleen indirecte warmte en zodra de pan van de plaat gehaald wordt, stopt het verwarmingsproces.

Ga hier naar de pannen die geschikt zijn voor inductie

Halogeenkookplaat:

Een halogeenlamp onder een glasplaat zorgt voor de hitte bij een halogeenkookplaat. Hierbij wordt de glasplaat dus zelf heet. Dat heeft tot gevolg dat in principe alle pannen gebruikt kunnen worden bij het gebruik van een halogeenplaat. De bodem moet voor een goede warmteoverdracht wel vlak zijn zodat er goed contact tussen de plaat en de pan is. Koken op halogeen gaat met een klein beetje vertraging doordat het systeem eerst op temperatuur moet komen. De halogeenlamp zelf is wel snel op temperatuur maar de glasplaat vraagt iets meer tijd. Schoonmaken van de vlakke plaat is natuurlijk lekker makkelijk.

Ga hier naar de pannen die geschikt zijn voor een halogeenkookplaat

Keramische kookplaat:

Dit is de moderne variant van de authentieke elektrische kookplaat. Een verwarmingsspiraal onder een keramische plaat zorgt voor de warmte. Het werkt wat minder snel dan gas of inductie. Ook ijlt de warmte na. Dus het uitzetten van de halogeenlamp is niet voldoende om een pan die dreigt over te koken te 'redden'. Deze vertraging kan je ook als voordeel gebruiken: de restwarmte is heel handig om als warmhoudplaat te gebruiken. De energierekening zal wat hoger zijn dan bij gas of inductie. Ook bij deze kookplaat is het belangrijk voor een goede warmteoverdracht dat de bodem van een pan vlak is.

Ga hier naar de pannen die geschikt zijn voor keramische kookplaten

Elektrische kookplaat:

De klassieke en ook wat ouderwetse elektrische kookplaat wordt niet veel meer toegepast. De traagheid, het hoge energieverbruik en het lastiger schoonmaken heeft dit kooksysteem bijna helemaal uit keukens verdreven.

Ga hier naar de pannen die geschikt zijn voor een elektrische kookplaat